चुकंदर की कांजी | Chukander ki Kanji | Beetroot Kanji

Chukander ki Kanji | Beetroot Kanji



Ingredients :

Beetroot - 250 gm
Mustard seeds - 2 tbsp

Salt - 1 tsp or as per taste 
Black Salt - 1 tsp
Hing (Asafetida) - 1 tsp
Water - 1 liter
Mustard Oil - 1/2 tsp

Method :

1. Soak mustard seeds in 4 tbsp lukewarm water for 30 minutes
2. Peel and wash the beetroots properly
3. Cut the beetroots into batons about 3-4 inch long
4. Boil 1 liter water in a sauce pan
5. In the boiling water add beetroots and let it come to a boil again
6. Remove from heat and cover it for 5 minutes
7. Grind mustard seeds to a fine paste
8. Add mustard seeds paste, salt, black salt, hing and oil to the beetroot water and mix nicely
9. Transfer the beetroot mixture to a glass or ceramic or earthen container after it cools to room temperature
10. Cover it and keep this container in the sunlight to ferment for 4-5 days
11. If there isn't ample sunlight, keep it in a warm place and let it ferment
12. Once done, taste the Kanji to check if it is ready. If it is sour, then pour it into glasses and serve

चुकंदर की कांजी 

सामग्री :

चुकंदर - २५० ग्राम
राई - २ टेबल स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
काला नमक - १ टी स्पून 
हींग - १ टी स्पून
पानी - १ लीटर  
सरसों का तेल - १/२ टी स्पून 

विधि :

१. राई को ४ टेबल स्पून गुनगुने पानी में ३० मिनट के लिए भिगो दें 
२. चुकंदर को छील कर धो लें 
३. चुकंदर को लम्बाई में ३-४ इंच बड़े टुकड़ों में काट लें 
४. १ लीटर पानी को उबलने रखें 
५. उबलते पानी में चुकंदर डालें और पानी में फिर उबाल आने दें 
६. आंच से उतार लें और ढक कर ५ मिनट के लिए रख दें  
७. राई को पीस कर पेस्ट बना लें 
८. चुकंदर के पानी में राई का पेस्ट, नमक, काला नमक, हींग, तेल डालें और मिला लें 
९. जब चुकंदर मिश्रण सामान्य तापमान तक ठंडा हो जाये तो इसे एक शीशे, चीनी मिटटी के या मिटटी के बर्तन में डाल दें
१०. ढक कर इस बर्तन को धूप में ४-५ दिन रखें 
११. अगर धूप ज़्यादा नहीं है तो किसी गरम जगह पर रखें 
१२. जब हो जाये, तब चख कर देख ले।  अगर खट्टी हो गयी है तो ग्लासेज में डाल कर पेश करें 

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