Arbi Methi Masala Dry Curry | मसालेदार अरबी मेथी सब्जी

🌿Arbi Methi Masala Dry Curry 🥘


Ingredients:

Arbi (Colocasia) - 500 gm
Kasoori Methi - 1 tbsp
Ajwain (Carom seeds) - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Salt - 1 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Ginger - 1 tbsp (Finely chopped)
Green chilli - 1 tbsp (Chopped)
Curd - 1/2 cup
Ghee / Oil - 5 tbsp
Coriander powder - 1 tsp
Amchur powder - 1/2 tsp

Method:

🔥 1. Boil and Prepare the Arbi

  1. Pressure cook the arbi for 2 whistles 🔔🔔

  2. Let them cool completely ❄️

  3. Peel the skin off the boiled arbis 🧽

  4. Flatten each arbi by gently pressing between your palms ✋🥔✋


🍳 2. Fry the Arbi

  1. Heat 4 tbsp ghee or oil in a pan 🔥

  2. Add the flattened arbis to the pan 🍳

  3. Fry until they turn light golden brown 🟤

  4. Remove and set aside on a plate 🍽️


🧄 3. Prepare the Masala

  1. In the same pan, add 1 tbsp ghee or oil 🛢️

  2. Add ajwain and a pinch of hing 🌿⚪

  3. Add green chillies and ginger, and sauté for a minute 🌶️🫚

  4. Add salt, red chilli powder, turmeric, coriander powder, and amchur – mix well 🌈

  5. Add 2 tbsp water and cook the masala until it thickens 💧🍛


🥣 4. Combine and Finish

  1. Add kasoori methi and curd – stir well 🍃🥄

  2. Add the fried arbi and mix gently to coat with the masala 🍲

  3. Cook for 1–2 minutes on low heat 🕐


🍽️ 5. Serve and Enjoy

  1. Your Tasty Arbi Methi Masala Dry Curry is ready! 🎉

  2. Serve hot with poori, paratha, roti, or steamed rice and dal 🫓🍛🍚


मसालेदार अरबी मेथी सब्जी

सामग्री :

अरबी (घुइंया) - ५०० ग्राम
कसूरी मेथी - १ बड़ा चम्मच
अजवाइन - १ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
अदरक - १ बड़ा चम्मच (बारीक कटी हुई)
हरी मिर्च - १ बड़ा चम्मच (बारीक कटी हुई)
दही - १/२ कप
घी / तेल - ५ बड़े चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मच

विधि :

१. अरबी को कुकर में २ सीटी आने तक उबाल लें
२. उबली अरबी को ठंडा होने दें
३. उबली अरबी को छील लें
४. अरबी को अपनी हथेलियों के बीच में दबा कर चपटा कर लें
५. एक पैन में ४ बड़े चम्मच घी / तेल गरम करें
६. अरबी को गरम घी में डालें
७. हल्का भूरा होने तक अरबी को भूनें
८. भुनी अरबी को एक प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें
९. अब एक बड़ा चम्मच घी / तेल गरम करें और अजवाइन , हींग डालें
१०. जब अजवाइन तड़क जाये, हरी मिर्च और अदरक डालें और चलायें
११. अब नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, अमचूर पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
१२. अब २ बड़े चम्मच पानी डालें और मसाला भूनें
१३. कसूरी मेथी, दही डालें और अच्छे से मिलायें
१४. अब भुनी अरबी डालें और अच्छे से मिलायें
१५. १-२ मिनट तक पकायें
१६. स्वादिष्ट मसालेदार अरबी मेथी तैयार है
१७. अरबी मेथी का आनंद पूरी, पराठे या रोटी के साथ लीजिये

Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Quick Easy and Healthy Makhana Chana Crunch | मखाना चना क्रंच

मखाना रेवड़ी | Makhana Revdi - Makhana Peanut Til Jaggery Caramel