Digestive Sweet Sour Lemon Pickle | Ayurvedic Khatta Meetha Nimbu Ka Achar | निम्बू का खट्टा मीठा आयुर्वेदिक अचार
Digestive Sweet Sour Lemon Pickle
Ingredients:
Lemon - 2 kg
Salt - 150 gm
Ginger (grated) - 100 gm
Black salt - 50 gm
Bay Leaf - 5
Cloves - 20
Big Cardamom - 20
Black pepper corns - 25 gm
Cinnamon - 2 sticks (2" piece)
Cumin seeds - 4 tsp
Bengal Pepper / Long Pepper / Lendi Peepli - 50 gm
Carom seeds (Ajwain) - 1 tsp
Black Myroblan / Harad / Haritiki - 100 gm
Sugar - 500 gm
Hing (Asafoetida) - 1 tsp
Method:
1. Boil enough water to submerge all the lemons
2. Add lemons to the hot water
3. Cover and keep aside for 1 day
4. Next day remove lemons from the water
5. Again boil water and add lemons in it
6. Cover and keep aside for 1 day
7. Third day remove lemons from the water and wipe them
8. Keep them in sun 1-2 hours so that they are dried
9. Cut each lemon to 4 pieces and keep in a large bowl
10. Add salt and hing in the lemons and mix well
11. Cover the bowl with clean muslin cloth and keep it in sun for 3 days or till the lemon skin has become tender
12. Keep the grated ginger in sun covered with muslin cloth to remove the excess water from ginger
13. Grind bay leaf, cloves, big cardamom, pepper corns, cinnamon, cumin seeds, 1/2 amount of bengal pepper, carom seeds, 1/2 amount of harad coarsely
13. Grind bay leaf, cloves, big cardamom, pepper corns, cinnamon, cumin seeds, 1/2 amount of bengal pepper, carom seeds, 1/2 amount of harad coarsely
14. If the lemons have become soft, add grounded masala, remaining bengal pepper, harad and mix well
15. Add ginger, black salt, sugar and mix well
15. Add ginger, black salt, sugar and mix well
15. Cover with muslin cloth and keep in Sun for 3-4 days
16. Now fill the Pickle in a clean Glass Bottle
17. Serving suggestions - taste great with any fried snack, pakora, poori, mathri, kachori, khichdi or daal-rice.
निम्बू का खट्टा मीठा आयुर्वेदिक अचार
सामग्री:
निम्बू - २ किलोनमक - १५० ग्राम
अदरक (कसी हुई) - १०० गम
कालानमक - ५० ग्राम
तेज पत्ता - ५
लौंग - २०
बड़ी इलाइची - २०
काली मिर्च के दाने - २५ ग्राम
दालचीनी - २ टुकड़े (२ इंच लम्बे)
जीरा - ४ छोटे चम्मच
पीपली - १५
अजवाइन - १ छोटा चम्मच
हरड़ - ८
चीनी - ५०० ग्राम
हींग - १ छोटा चम्मच
विधि:
१. इतना पानी खौला लें जिसमे निम्बू डूब सके२. गरम पानी में निम्बू डाल दें
३. ढक कर एक दिन के लिए एक तरफ रख दें
४. अगले दिन निम्बू को पानी से निकाल लें
५. फिर से पानी खौलायें और इसमें निम्बू डालें
६. ढक कर एक दिन के लिए एक तरफ रख दें
७. तीसरे दिन निम्बू को पानी से निकाल कर पोछ लें
८. निम्बू को धूप में १-२ घंटे के लिए रख दें ताकि इनका पानी अच्छे से सूख जाये
९. हर निम्बू को चार टुकड़ों में काट लें और एक बड़े प्याले में रखें
१०. निम्बू में नमक और हींग डाल कर मिला लें
११. प्याले को साफ़ मलमल के कपडे से ढक कर धूप में ३ दिन या जब तक निम्बू गल जाये, रखें
१२. कसी हुई अदरक को मलमल के कपडे से ढक कर धूप में रखें ताकि इसका अतिरिक्त पानी सूख जाये
१३. तेज पत्ता, लौंग, बड़ी इलाइची, काली मिर्च, दालचीनी, जीरा, पीपली, अजवाइन और हरड़ को दरदरा पीस लें
१४. अगर निम्बू गल गए हैं तो इसमें, अदरक, काला नमक, चीनी डाल कर मिलायें
१५. मलमल के कपडे से ढक कर धूप में ३-४ दिन के लिए रखिये
१६. अब अचार को साफ़ कांच की बोतल या मर्तबान में भरें
१७. अचार का आनंद पकोड़ा, पूरी, मठरी, कचोरी, खिचड़ी, या दाल-चावल के साथ लें
Sweet and Sour Lemon Pickle made with Ayurvedic spices. Very authentic and popular khatta metha nimbu ka achar recipe which is a specialty from Uttar Pradesh. It is very good for digestion and stomach aches as a lot of spices that are used in ayurveda are added in it. Lemon pickles have the longest shelf life among pickles, and usually stay fresh till they’re finished.
The interesting characteristic of this pickle is that as the pickle ages it become more delicious and good for digestion. I have a 8 year old nimbu pickle jar in my pantry,which had become too dry. You can have it as it is or ground the pieces of the dried pickle in a grinder and make delicious digestive herbal lemon churan.
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