Quick Easy and Healthy Makhana Chana Crunch | मखाना चना क्रंच

Makhana Chana Crunch


Ingredients:

Lotus Seeds (Makhana) - 1 cup
Peanuts - 2 tbsp
Roasted Chana - 1/2 cup
Desi Ghee - 2 tsp
Mustard Seeds - 1/2 tsp
Green Chilli - 1 (Slit into 2)
Turmeric powder - 1/4 tsp
Salt - 1/2 tsp
Black Pepper Powder - 1/4 tsp

Method:

🔥 Step 1: Heat the Ghee

Add 1–2 tsp of ghee 🧈 to a preheated pan.


🌱 Step 2: Temper the Mustard Seeds

Add mustard seeds (🌿) and let them splutter to release their aroma.


🌶️ Step 3: Add Green Chili

Toss in chopped green chili 🌶️ and sauté for about a minute.


🥜 Step 4: Add Peanuts and Chana

Add peanuts 🥜, roasted chana (bhuna chana), and a pinch of turmeric powder ✨.
Stir well and roast for 2–3 minutes.


🦊 Step 5: Stir in the Makhana

Add makhana (fox nuts) 🍥 and continue stirring for another 2–3 minutes until they turn crisp.


🧂 Step 6: Season

Sprinkle salt 🧂 and black pepper ⚫ to taste. Mix everything nicely.


Step 7: Ready to Serve

Your Super Crunchy Makhana Chana Crunch is ready! 😋


🍽️ Serving Suggestion

Enjoy this delicious and healthy snack anytime during the day! 🌞

मखाना चना क्रंच

सामग्री :

मखाना - १ कप
मूंगफली - २  बड़े चम्मच
भुना चना - १/२ कप
देसी घी - २ बड़े चम्मच
राइ / सरसों - १/२ छोटा चम्मच
हरी मिर्च - २ (लम्बाई में कटी हुई)
नमक - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
काली मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच

विधि :

१. एक पैन में घी गरम कीजिये
२. इसमें राइ / सरसों दाल कर तड़कने दीजिये
३. हरी मिर्च डालें और एक मिनट चलायें
४. मूंगफली, भुना चना, हल्दी पाउडर डालें और २ - ३ मिनट चलायें
५. मखाना डालें और २ - ३ मिनट चलायें
६. नमक अउ काली मिर्च डालें और अच्छे से मिलायें
७. बढ़िया कुरकुरा मखाना क्रंच तैयार है
८. इसका आनंद किसी भी समय के पौष्टिक नाश्ते की तरह लीजिये

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