Quick Easy and Healthy Makhana Chana Crunch | मखाना चना क्रंच
Makhana Chana Crunch
Ingredients:
Lotus Seeds (Makhana) - 1 cupPeanuts - 2 tbsp
Roasted Chana - 1/2 cup
Desi Ghee - 2 tsp
Mustard Seeds - 1/2 tsp
Green Chilli - 1 (Slit into 2)
Turmeric powder - 1/4 tsp
Salt - 1/2 tsp
Black Pepper Powder - 1/4 tsp
Method:
🔥 Step 1: Heat the Ghee
Add 1–2 tsp of ghee 🧈 to a preheated pan.
🌱 Step 2: Temper the Mustard Seeds
Add mustard seeds (🌿) and let them splutter to release their aroma.
🌶️ Step 3: Add Green Chili
Toss in chopped green chili 🌶️ and sauté for about a minute.
🥜 Step 4: Add Peanuts and Chana
Add peanuts 🥜, roasted chana (bhuna chana), and a pinch of turmeric powder ✨.
Stir well and roast for 2–3 minutes.
🦊 Step 5: Stir in the Makhana
Add makhana (fox nuts) 🍥 and continue stirring for another 2–3 minutes until they turn crisp.
🧂 Step 6: Season
Sprinkle salt 🧂 and black pepper ⚫ to taste. Mix everything nicely.
✅ Step 7: Ready to Serve
Your Super Crunchy Makhana Chana Crunch is ready! 😋
🍽️ Serving Suggestion
Enjoy this delicious and healthy snack anytime during the day! 🌞
मखाना चना क्रंच
सामग्री :
मखाना - १ कपमूंगफली - २ बड़े चम्मच
भुना चना - १/२ कप
देसी घी - २ बड़े चम्मच
राइ / सरसों - १/२ छोटा चम्मच
हरी मिर्च - २ (लम्बाई में कटी हुई)
नमक - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
काली मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
विधि :
१. एक पैन में घी गरम कीजिये२. इसमें राइ / सरसों दाल कर तड़कने दीजिये
३. हरी मिर्च डालें और एक मिनट चलायें
४. मूंगफली, भुना चना, हल्दी पाउडर डालें और २ - ३ मिनट चलायें
५. मखाना डालें और २ - ३ मिनट चलायें
६. नमक अउ काली मिर्च डालें और अच्छे से मिलायें
७. बढ़िया कुरकुरा मखाना क्रंच तैयार है
८. इसका आनंद किसी भी समय के पौष्टिक नाश्ते की तरह लीजिये
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