Vegetable Pulao | वेजिटेबल पुलाव | मिश्रित सब्जी का पुलाव

Vegetable Pulao


Ingredients:

Basmati Rice - 1.5 cup
Cauliflower (Chopped) - 1/4 cup
French Beans (Chopped) - 1/4 cup
Carrot (Chopped) - 1/4 cup
Capsicum (Chopped) - 1/4 cup
Potato (Chopped) - 1/2 cup
Green Peas - 1/2 cup
Tomato (Chopped) - 1/2 cup
Onion (Thinly sliced) - 1 cup
Ginger (grated) - 1 tsp
Green Chilli (Finely chopped) - 1
Garlic (Finely chopped) - 1 tsp
Cumin Seeds - 1 tsp
Black Pepper - 7-8
Bay Leaf - 1
Cloves - 4
Green Cardamoms - 4
Black Cardamom - 1
Mace - 2 single strands
Cinnamon - 1 inch
Desi Ghee - 2 tbsp
Salt - 1 tsp
Water / Veg Stock / Whey Milk - 3 cups
Lemon - 1/2
Coriander leaves (finely chopped) - 1 tbsp

Method:

1. Rinse rice nicely and soak rice in enough water for 30 minutes
2. In a thick bottomed pan heat ghee
3. Add all the whole spices (cumin seeds, bay leaf, black pepper, cloves, green cardamom, black cardamom, mace, cinnamon) and fry them till ghee becomes fragrant
4. Add the onions and saute them till golden
5. Saute the onions on low flame and stir often for uniform browning
6. Add ginger, garlic and green chilli and saute for 10-12 seconds
7. Add the tomatoes and saute for 2-3 minutes on medium flame
8. Add all the veggies (cauliflower, beans, carrot, capsicum, potato, peas) and saute for 2-3 minutes
9. Take out rice from water and add in the pan and saute for 2-3 minutes
10. Pour water/ veg stock / whey milk and stir
11. Squeeze lemon in the pan
12. Add salt and stir again
13. Cover and let the rice cook on low flame
14. In between check with a fork if the water is enough and if the rice is cooked
15. Once the rice grains are cooked, let the pulao stand or 5 minutes
16. Garnish Pulao with chopped coriander and serve it hot
17. You can enjoy Vegetable Pulao with salad, sliced onion, raita, chutney, papad 

वेजिटेबल पुलाव | मिश्रित सब्जी का पुलाव 

सामग्री:

बासमती चावल - १.५ कप
फूलगोभी (कटी हुई) - १/४ कप
फ्रेंच बीन्स (कटी हुई) - १/४ कप
गाजर (कटी हुई) - १/४ कप
शिमला मिर्च (कटी हुई) - १/४ कप
आलू (कटे हुए) - १/२ कप
हरी मटर - १/२ कप
टमाटर (कटा हुआ) - १/२ कप
प्याज (लम्बाई में कटा हुआ) - १ कप
अदरक (कासी हुई) - १ छोटा चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - १ 
लहसुन (बारीक कटा हुआ) - १ छोटा चम्मच
जीरा - १ छोटा चम्मच
काली मिर्च - ७-८
तेज पत्ता - १
लौंग - ४
हरी इलाइची - ४
बड़ी इलाइची - १
जावित्री - २ टुकड़े
दालचीनी - १ इंच का टुकड़ा
देसी घी - २ बड़े चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
पानी / वेज स्टॉक / व्हे मिल्क (फटे दूध का पानी) - ३ कप
निम्बू - १/२
धनिया पत्ती (बारीक कटी हुई) - १ बड़ा चम्मच

विधि:

१. चावल को अच्छे से धो कर पर्याप्त पानी में ३० मिनट के लिए भिगो दें  
२. एक मोटे तले वाले पैन में घी गरम करें  
३. साबुत मसाले (जीरा, तेज पत्ता, कालीमिर्च, लौंग, हरी इलाइची, बड़ी इलाइची, जावित्री, दालचीनी) डालें और थोड़ी देर भूनें 
४. प्याज डालें और सुनेहरा होने तक भूनें 
५. प्याज को धीमी आंच पर भूनें और बीच बीच में चलाते रहें ताकि एक सार भुनें
६. अदरक, लहसुन, हरी मिर्च डालें और १०-१२ सेकंड तक भूनें 
७. टमाटर डालें और २-३ मिनट तक मध्यम आंच पर भूनें 
८. सब सब्जियां (फूलगोभी, बीन्स, गाजर, शिमला मिर्च, आलू, मटर) डालें और २-३ मिनट तक भूनें 
९. चावल को पानी से निकाल कर पैन में डालें और २-३ मिनट तक भूनें 
१0. पानी / वेज स्टॉक/ व्हे मिल्क डालें और चलाएं 
११. निम्बू को पैन में निचोड़ दीजिये
१२. नमक डालें और चलाएं
१३. धक् दें और चावल को धीमी आंच पर पकने दें 
१४. बीच में कांटे से चला कर देखें की पानी काम तो नही है और देखें की चावल पक गया 
१५. जब चावल पक जाये, तब पुलाओ को ५ मिनट तक ऐसे हे पैन में रहने दें
१६. धनिया पत्ती से सजाएँ और पुलाव गरम गरम परोसें 
१७. वेजिटेबल पुलाव का आनंद सलाद, प्याज के लच्छे, रायता, चटनी, पापड़ के साथ लें 

Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी