Bathua Soup | बथुआ सूप
Bathua Soup
Ingredients :
Bathua (Chenopodium) - 500 gm
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Ginger (chopped) - 2 tbsp
Green Chillies (chopped) - 1/2 tbsp
Lemon Juice - 1 tbsp
Desi ghee - 1.5 tbsp
Cream - 1 tbsp and for garnishing (optional)
Method :
1. Clean bathua by plucking leaves and removing sticks and grass
2. Wash it with clean water 2 times
3. Heat 1 tbsp ghee in a pan
4. Add ginger and saute for a while
5. Add green chillies and let them cook for few seconds
6. Now add the bathua leaves and 1/2 tsp salt and mix well
7. Cover it and cook on low flame till bathua becomes soft
8. Remove from fire and let it cool
9. Grind the bathua mixture in a grinder
10. Again heat 1/2 tbsp ghee in a pan
11. Add cumin seeds and let them splutter
12. Add bathua paste and 2 cup water, 1/2 tsp salt
13. Let it boil and cook for about 3-4 minutes after boiling
14. Add 1 tbsp cream and mix well
15. Remove from fire and add lemon juice and mix it
16. Serve hot healthy tasty bathua soup garnished with cream
बथुआ सूप
सामग्री :
बथुआ - ५०० ग्राम
जीरा - १/२ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
अदरक (कटी हुई) - २ टेबल स्पून
हरी मिर्च (कटी हुई) - १/२ टेबल स्पून
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून
देसी घी - १ ५ टेबल स्पून
क्रीम - १ टेबल स्पून और सजाने के लिए
विधि :
१. बथुआ को साफ करके मोटी मोटी डंडियां हटा दें, घास हटा दें और पत्तियां तोड़ लीजिए.
२. इसे साफ पानी में २ बार धो लीजिए.
३. एक पैन में १ टेबल स्पून घी गरम करें
४. इसमें अदरक डालें और थोड़ा भूनें
५. अब हरी मिर्च दाल कर थोड़ी देर और भूनें
६. बथुआ की पत्तियां, १/२ टी स्पून नमक डालें और अच्छे से मिलाएं
७. ढक कर धीमी आंच पर तब तक पकाएं जब तक बथुआ गल जाये
८. आंच से उतार लें और ठंडा होने दें
९. बथुआ मिश्रण को ग्राइंडर में पीस लें
१०. एक पैन में १/२ टेबल स्पून घी गरम करें
११. इसमें जीरा डालें और तड़कने दें
१२. बथुआ पेस्ट, २ कप पानी और १/२ टी स्पून नमक डालें
१३. इसे उबलने दें और ३-४ मिनट तक पकाएं
१४. १ टेबल स्पून क्रीम डालें और मिलाएं
१५. आंच से उतार लें और निम्बू का रस दाल कर मिलाएं
१६. गरम गरम पौष्टिक, स्वादिष्ट सूप को क्रीम से सजा कर परोसें
Bathua, also known as chenopodium, is a very nutritious winter vegetable that has multiple health benefits.
Bathua is a powerhouse of vitamins A, C and B along with being rich in essential minerals and antioxidants. It is a good source of amino acids, iron, potassium, phosphorus and calcium, making it very healthy to consume.
Bathua Soup is a very easy recipe and very healthy as well. This is no onion, no garlic recipe. Do try once !!!
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