Rice Kheer with Condensed Milk | चावल की खीर (कंडेंस्ड मिल्क वाली)
Rice Kheer with Condensed Milk
Ingredients :
Full cream milk - 1 litre
Basmati rice - 1/3 cup
Condensed milk - 1/2 tin (200 gm)
Cardamom powder - 1/2 tsp
Saffron strands - 12-14
Raisins - 1 tbsp
Cashew nuts (chopped) - 10-12
Almonds - 10-12
Pistachios (chopped) - 8-10
Method :
1. Wash and soak rice in water for 15 minutes
2. Soak saffron in 2 tbsp warm milk for 15 minutes
3. Soak almonds in hot water for 20 minutes
4. Pour milk in a heavy bottom pan. Drain the rice and add it to the milk
5. Bring the milk and rice mixture to a boil on high heat
6. Reduce the heat to low and let simmer for 45 minutes, stirring frequently
7. Cook till the milk thickens and the rice gets cooked and homogenizes slightly in the milk
8. Peel and chop the almonds
9. Rub the soaked kesar with your finger to release colour and flavour
10. Add the kesar milk to the kheer and mix
11. Add the condensed milk and cardamom powder and mix
12. Cook for 5-8 minutes
13. Add the raisins, chopped cashew, almonds and mix
14. Garnish with pistachios and serve it hot
Tips to remember :
- Basmati rice is preferred but can be substituted with short grained rice, but be mindful of cooking it for less time
- Use 1/4 tsp nutmeg powder instead of cardamom powder for variation
- If you like it cold, cool it, refrigerate for few hours and serve it chilled
- Kheer can be refrigerated for 4-5 days.
- As it chills, it thickens in consistency because more milk is absorbed by the rice. You can thin it by adding more milk to it before serving.
- Add 1/3 cup sweet mawa (or khoya) in place of condensed milk for variation
चावल की खीर (कंडेंस्ड मिल्क वाली)
सामग्री :
फुल क्रीम दूध - १ लीटर
बासमती चावल - १/३ कप
कंडेंस्ड मिल्क - १/२ तीन (२०० ग्राम)
इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून
केसर - १०-१२
किशमिश - १ टेबल स्पून
काजू (कटे हुए) - १०-१२
बादाम - १०-१२
पिस्ता (कटे हुए) - ८-१०
विधि :
१. चावल को धो कर १५ मिनट के लिए पानी में भीगी दीजिये
२. केसर को २ टेबल स्पून गरम दूध में १५ मिनट के लिए भिगो दीजिये
३. बादाम को गरम पानी में २० मिनट के लिए भिगोयें
४. दूध एक भारी तले के बर्तन में डालें चावल को पानी से निकाल कर दूध में डालें
५. दूध और चावल के मिश्रण को तेज़ आंच पर उबालें
६. आंच को धीमा कर दें और ४५ मिनट तक पकायें, बीच बीच में चलाते रहें
७. इसे तब तक पकायें जब तक दूध गाढ़ा हो जाये और चावल पक जाये और दूध में हल्का सा घुल जाये
८. बादाम को छील कर काट लें
९. केसर को दूध में थोड़ा रगड़ लें ताकि इसका रंग और स्वाद दूध में घुल जाये
१०. केसर दूध को खीर में डालें और मिला लें
११. कंडेंस्ड मिल्क, इलाइची पाउडर डालें और मिलायें
१२. ५-८ मिनट तक पकायें
१३. किशमिश,काजू, बादाम डालें और मिलायें
१४. पिस्ता से सजायें और गरम गरम परोसें
सुझाव :
- बासमती चावल ही बेहतर है इस खीर के लिए लेकिन आप छोटे दाने का चावल भी प्रयोग कर सकते हैं, पर पकाने का समय कम लगायें
- इलाइची पाउडर की जगह १/४ टी स्पून दालचीनी पाउडर डाल कर स्वाद बदल सकते हैं
- अगर आप को खीर ठंडी पसंद है तो कुछ घंटों के लिए फ्रिज में रख दें और एक दम ठंडी खीर परोसें
- खीर को ४-५ दिन तक फ्रिज में रखा जा सकता है
- जब खीर को ठंडा करते है, ये गाढ़ी हो जाती है क्यूंकि चावल ज़्यादा दूध सोख लेते हैं इसको परोसने से पहले थोड़ा दूध डालें और खीर को थोड़ा पतला कर लें
- कंडेंस्ड मिल्क की जगह १/३ कप खोया डाल कर भी खीर बना सकते हैं
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