Soya Vegetable Upma | सोया वेजिटेबल उपमा

Soya Vegetable Upma



Ingredients :

Soya granules - 1/2 cup
Sooji / Rava - 1/2 cup
Carrots (chopped) - 1 cup
Green peas - 1/2 cup
Onion (chopped) - 1 (medium size)
Tomato (chopped) - 1 (medium size)
Green chillies (chopped) - 2
Ginger (grated) - 1 tbsp
Coriander leaves (chopped) - 1 tbsp
Coconut (grated) - 1 tbsp
Chana dal - 1/2 tsp
Urad dal - 1/2 tsp
Lemon Juice - 2 tsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - 3-4 sprigs
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Ghee - 3 tbsp

Method :

1. Soak soya granules in lukewarm salted water for about 10-15 minutes
2. Strain and sqeeze out water from the soaked soya granules
3. Roast sooji with 1 tbsp ghee till turns golden brown
4. Heat 2 tbsp ghee in a pan and add chana dal, urad dal, hing, mustard seeds, curry leaves and saute till dal becomes brown
5. Add onion, green chillies, ginger and fry for 3-4 minutes
6. Add tomato, carrot, green peas and cook for 4-5 minutes
7. Add 2 cup water and salt to taste
8. Bring it to a boil
9. Add soya granules, sooji and stir well
10. Cook on low heat till all the water is absorbed
11. Sprinkle lemon juice, grated cocnut, coriander leaves
12. Serve healthy and tasty Soya Upma hot

सोया वेजिटेबल उपमा 

सामग्री :

सोया ग्रैन्यूल्स - १/२ कप
सूजी / रवा - १/२ कप 
गाजर (कटी हुई) - १ कप
हरी मटर - १/२ कप
प्याज (कटी हुई) - १ (मध्यम आकार)   
टमाटर (कटा हुआ) - १ (मध्यम आकार)
हरी मिर्च (कटी हुई) -२
अदरक (कसी हुई) - १ टेबल स्पून
धनिया पत्ती (कटी हुई) - १ टेबल स्पून  
नारियल (कसा हुआ) - १ टेबल स्पून  
चना दाल - १/२ टी स्पून
उरद दाल - १/२ टी स्पून 
निम्बू का रस - २ टी स्पून 
सरसों के दाने - १/२ टी स्पून
करी पत्ता - ३-४ डंडी 
हींग - १/४ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
घी - ३ टेबल स्पून 

विधि :

१. सोया ग्रैन्यूल्स को गुनगुने नमक वाले पानी में १०-१५ मिनट के लिए भिगो दें 
२. सोया ग्रैन्यूल्स को छान कर निचोड़ लें ताकि एक्स्ट्रा पानी निकल जाये 
३. सूजी को १ टेबल स्पून घी में सुनेहरा भूरा होने तक भून लें 
४. एक पैन में २ टेबल स्पून घी गरम करें और चना दाल, उरद दाल, हींग, सरसों के दाने, करी पत्ता डालें और दाल के भूरा होने तक भूनें 
५. प्याज, हरी मिर्च, अदरक डालें और ३-४ मिनट तक भूनें 
६. टमाटर, गाजर, हरी मटर डालें और ४-५ मिनट तक पकायें
७. २ कप पानी और स्वाद अनुसार नमक डालें 
८. एक उबाल आने दें 
९. सोया ग्रैन्यूल्स, सूजी डालें और अच्छे से मिलायें
१०. धीमी आंच पर तब तक पकायें जब तक सार पानी न सोख ले 
११. निम्बू का रस, नारियल और धनिया पत्ती डालें
१२. पौष्टिक और स्वादिष्ट सोया वेजिटेबल उपमा को गरम गरम परोसें   


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