Cabbage Rice (Renal Diet) | पत्तागोभी चावल
Cabbage Rice (Renal Diet)
Ingredients :
Rice (boiled) – 2 cups
Cabbage (chopped) – 1 cup
Carrot (grated) – 2 tbsp
Capsicum (chopped) – 2 tbsp
Onion (chopped) – 1/4 cup
Coriander Leaves (chopped) – 1 tbsp
Green Chilly (chopped) – ½ tsp
Mustard seeds – ½ tsp
Cumin Seeds – 1 tsp
Chana Dal – 1 tbsp
Curry Leaves – 1 sprig
Garam Masala powder – ½ tsp
Chilly Powder – ½ tsp
Turmeric Powder – ½ tsp
Oil – 3 tsp
Salt - 1/4 tsp
Method :
1. Heat Oil in a pan.
2. Temper with mustard seeds, jeera, chana dal, curry leaves.
3. Saute and let Splutter.
4. Add Onion, Green Chilly. Saute.
5. Add Carrot, Capsicum, Saute and cook.
6. Then add Cabbage, salt and sauté for 3 minutes and cook well.
7. Add Turmeric, Chilly Powder, Garam Masala and mix
8. Cover and saute on low flame for 2-3 minutes
9. Add cooked rice and mix well
10. Cover and saute on low flame for 2 minutes.
11. Add Coriander Leaves before removing from flame.
12. Serve Hot
पत्तागोभी चावल
सामग्री :
चावल (उबले) – २ कप
पत्तागोभी (कटी हुई) – १ कप
गाजर (कसी हुई) – २ टेबल स्पून
शिमला मिर्च (कटी हुई) – २ टेबल स्पून
प्याज (कटी हुई) – १/४ कप
धनिया पत्ती (कटी हुई) – १ टेबल स्पून
हरी मिर्च (कटी हुई) – १/२ टी स्पून
सरसों / राई – १/२ टी स्पून
जीरा – १ टी स्पून
चना दाल – १ टेबल स्पून
करी पत्ता – १ डंडी
गरम मसाला पाउडर – १/२ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर – १/२ टी स्पून
हल्दी पाउडर – १/२ टी स्पून
तेल – ३ टी स्पून
नमक - १/४ टी स्पून
विधि :
१. एक पैन में तेल गरम करें.
२. सरसों / राई , जीरा, चना दाल, करी पत्ता का तड़का लगायें.
३. भूनें और तड़कने दें.
४. प्याज, हरी मिर्च डालें और भूनें.
५. गाजर, शिमला मिर्च डालें , भूनें और पकायें.
६. अब पत्तागोभी, नमक डालें और ३ मिनट तक भूनते हुए अच्छे से पकायें.
७. हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और मिलायें
८. ढक कर धीमी आंच पर २-३ मिनट तक पकायें
९. उबले हुए चावल डालें और अच्छे से मिलायें
१०. ढक कर धीमी आंच पर २ मिनट पकायें
११. आंच से उतारने से पहले धनिया पत्ती डालें और मिला लें.
१२. गरम गरम परोसें
Comments
Post a Comment