Bathua Boondi Raita with Tadka | बथुआ बूंदी रायता तड़के के साथ

Bathua Boondi Raita



Ingredients:

Bathua - 500 gm
Curd - 500 gm 
Boondi - 1 cup
Salt - 1/2 tsp
Black Salt - 1/2 tsp
Green Chilly - 1 (finely chopped)
Cumin powder - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/4 tsp
Oil - 1 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Hing - 1/4 tsp

Method:

1. Clean bathua by plucking leaves and removing sticks and grass
2. Wash it with clean water 2 times
3. Put bathua in 2 cups of boiling water and let it boil
4. Cook it for 5-6 minutes
5. Remove bathua from fire and strain away the excess water
6. Let the boiled bathua cool
7. Squeeze the bathua with hands
8. Grind bathua coarsely in mixie and take out in a bowl
9. Soak boondi in water for 10 minutes and then strain it
10. Squueze it with your hands and keep aside
11. Beat curd to make it smooth
12. Add salt, black salt, cumin powder, red chilli powder in curd and mix well
13. Add ground bathua and mix well
14. Now add soaked boondi and stir nicely
15. Heat oil in a tadka pan
16. Add cumin seeds, hing, green chillies
17. Pour the tadka on prepared raita
18. Serve it chilled with roti, rice, naan or paratha

बथुआ बूंदी रायता तड़के के साथ 

सामग्री :

बथुआ - ५०० ग्राम 
दही - ५०० ग्राम  
बूंदी - १ कप 
नमक - १/२ टी स्पून 
काला नमक - १/२ टी स्पून 
हरी मिर्च - १ (बारीक कटी)
जीरा पाउडर -१/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून 
तेल - १ टी स्पून 
जीरा - १/२ टी स्पून 
हींग - १/४ टी स्पून 

विधि :

१. बथुआ को साफ करके मोटी मोटी डंडियां हटा दें, घास हटा दें और पत्तियां तोड़ लीजिए. 
२. इसे साफ पानी में २ बार धो लीजिए. 
३. बथुआ को २ कप उबलते पानी में डाल कर उबालें 
४. इसे ५-६ मिनट तक पकायें 
५. बथुआ के उबलने पर गैस बन्द कर दीजिये और बथुआ से अतिरिक्त पानी निकाल लीजिए. 
६. उबले हुए बथुआ को ठंडा होने दें 
७. बथुआ हो हाथों से दबा कर निचोड़ लें 
८. बथुआ को मिक्सी में दरदरा पीस कर एक प्याले में निकाल लें 
९. बूंदी को पानी में १० मिनट के लिए भिगो दें और फिर छान लें 
१०. हाथों से दबा कर निचोड़ कर एक तरफ रख दें 
११. दही को फेंट काट चिकना कर लें 
१२. दही में नमक, काला नमक, जीरा पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और मिला लें 
१३. पिसा हुआ बथुआ डालें और मिला लें 
१४. अब भीगी हुई बूंदी डाल कर अच्छे से चला लें 
१५. एक तड़का बर्तन में तेल गरम करें 
१६. जीरा, हींग, हरी मिर्च डालें 
१७. तड़का को तैयार रायता के ऊपर डालें 
१८. इसे रोटी, चावल, नान या पराठे के साथ ठंडा ठंडा परोसें 



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