Broccoli Bell Pepper Stir Fry | ब्रॉकोली शिमला मिर्च स्टिर फ्राई

Broccoli Bell Pepper Stir Fry



Ingredients :

Broccoli florets - 2 heaped cups
Green Bell Pepper (deseeded & chopped ) - 1/2 cup
Red Bell Pepper (deseeded & chopped ) - 1/2 cup
Yellow Bell Pepper (deseeded & chopped ) - 1/2 cup
Cumin seeds - 1/2 tsp
Ginger (grated) - 1 tsp
Onion (sliced) - 1 (medium size)
Tomato (chopped and deseeded) - 1 (medium size)
Salt - 1 tsp or as per taste 
Turmeric powder - 1/8 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Roased peanuts (crushed) - 2 tbsp
Oil - 2 tbsp

Method :

1. Heat 4 cups of water in a pot
2. Add 1/2 tsp salt and broccoli florets in it
3. Leave for about 10 minutes
4. Drain off the water and set aside
5. Heat Oil in a pan and add cumin
6. When they begin to splutter add ginger. Fry until it turns aromatic
7. Add sliced onions and fry till it becomes transparent on medium heat
8. Add tomatoes, 1/2 tsp salt, turmeric powder and fry until the tomatoes turn mushy
9. Add red chilli powder and garam masala powder
10. Add broccoli, green bell pepper, red bell pepper, yellow bell pepper and give a mix
11. Cover and cook on a low flame untill all the veggies get cooked
12. Add 1 tbsp peanuts and fry for 1-2 minutes
13. Take out Broccoli Bell Pepper Stir Fry in a serving bowl and garnish with peanuts
14. Serve Broccoli Bell Pepper Stir Fry with roti or rice or as side dish

ब्रॉकोली शिमला मिर्च स्टिर फ्राई 

सामग्री :

ब्रॉकोली के फूल - २ भरे हुए कप 
हरी शिमला मिर्च (कटी और बीज रहित) - १/२ कप 
लाल शिमला मिर्च (कटी और बीज रहित) - १/२ कप 
पीली शिमला मिर्च (कटी और बीज रहित) - १/२ कप 
जीरा - १/२ टी स्पून 
अदरक (कसी हुई) - १ टी स्पून 
प्याज (लम्बाई में कटी) - १ (मध्यम आकार)
टमाटर (कटा और बीज रहित) - १ (मध्यम आकार)
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार  
हल्दी पाउडर - १/८ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून
भुनी मूंगफली (कुटी हुई) - २ टेबल स्पून 
तेल - २ टेबल स्पून 

विधि :

१. एक बर्तन में ४ कप पानी गरम करें 
२. इसमें १/२ टी स्पून नमक और ब्रॉकोली के फूल डालें 
३. १० मिनट के लिए छोड़ दें 
४. पानी से निकाल दें और एक तरफ रख दें 
५. एक पैन में तेल गरम करें और जीरा डालें 
६. जब ये तड़क जायें अदरक डालें तब तक भूनें जब तक खुशबू आने लगे 
७. लम्बाई में कटे प्याज डालें और पार दर्शी होने तक मध्यम आंच पर भूनें 
८. टमाटर, १/२ टी स्पून नमक, हल्दी पाउडर डालें और टमाटर के मुलायम होने तक भूनें 
९. लाल मिर्च पाउडर, गरम मसल पाउडर डालें 
१०. ब्रॉकोली, हरी शिमला मिर्च, लाल शिमला मिर्च, पीली शिमला मिर्च डालें और मिलायें
११. ढक कर धीमी आंच पर सब्जियों के गल जाने तक पकायें
१२. १ टेबल स्पून मूंगफली डालें और १-२ मिनट भूनें 
१३. ब्रॉकोली शिमला मिर्च स्टिर फ्राई को एक प्याले में निकालें और मूंगफली से सजायें
१४. ब्रॉकोली शिमला मिर्च स्टिर फ्राई को रोटी या चावल के साथ या साइड डिश की तरह परोसें 

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