Falahari Rajgira Dahi Vada | Falahari Rajgire ki Pakori ka Raita | फलाहारी राजगीरा दही बड़ा

Falahari Rajgira Dahi Vada



Ingredients:

Rajgira Atta - 1/2 cup
Potato (boiled) - 1 (medium size)
Green chilli (finely chopped) - 2
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Rock Salt (Sendha Namak) - 1 tsp or as per taste
Yogurt / Curd - 2 cups
Roasted cumin powder - 1/2 tsp
Oil for frying

Method:

🥣 1. Prepare the Flavored Yogurt

In a mixing bowl, add:

  • Yogurt (curd)

  • ½ tsp rock salt

  • ¼ tsp red chilli powder

  • ½ tsp roasted cumin powder

  • 1 finely chopped green chilli


🌀 2. Whisk the Yogurt

Whisk everything together until the yogurt is smooth and well combined. Set aside.


🥔 3. Mash the Potato

Take one boiled potato and mash it well until lump-free.


🌾🌶️ 4. Make the Pakora Batter

To the mashed potato, add:

  • Rajgira atta (amaranth flour)

  • 1 finely chopped green chilli

  • ¼ tsp red chilli powder

  • ½ tsp rock salt


💧🌀 5. Mix & Add Water Gradually

Mix everything nicely and then gradually add water to form a very thick batter.


🔥🍳 6. Heat the Oil

Heat oil in a kadahi or deep pan for frying the pakoris.


🍥🥄 7. Fry the Pakoris

Drop small portions of the batter into hot oil.


🍽️✨ 8. Cook Until Golden

Fry on medium heat until the pakoris turn crispy and golden brown.


🧻🛑 9. Drain & Cool

Remove the pakoris onto a plate lined with absorbent paper.
Let them cool slightly.


🥣➕🍥 10. Combine Pakoris with Yogurt

Add the cooled pakoris into the prepared yogurt mixture.


🔄🧁 11. Mix Gently

Gently mix so the pakoris are well coated but not broken.


🌶️✨ 12. Garnish & Serve

Garnish with a pinch of roasted cumin powder and red chilli powder.
Serve chilled or at room temperature.


फलाहारी राजगीरा दही बड़ा  

सामग्री :

राजगिरा आटा - १/२ कप 
आलू (उबला हुआ) - १ (मध्यम आकार)
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २ 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
सेंधा नमक - १ टी स्पून 
दही - २ कप 
भुना जीरा पाउडर - १/२ टी स्पून 
तलने के लिए तेल  

विधि :

१.एक प्याले में दही, १/२ टी स्पून सेंधा नमक, १/४ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, १/२ टी स्पून भुना जीरा पाउडर, १ बारीक कटी हरी मिर्च डालें
२. अच्छे से फेटें 
३. आलू को अच्छे से मसल लें 
४. राजगीरा अट्टा, १ बारीक कटी हरी मिर्च, १/४ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, १/२ टी स्पून सेंधा नामक डालें 
५. अच्छे से मिलायें
६. थोड़ा थोड़ा पानी डालते हुए गाढ़ा घोल बना लें 
७. पकोड़ी तलने के लिए कड़ाही में तेल गरम करें 
८. घोल की छोटी पकोड़ी तेल में डालें  
९. मध्यम आंच पर पकोड़ी के सुनेहरा भूरा होने तक तल लें  
१०. पकोड़ियों को एक प्लेट में निकाल लें 
११. पकोड़ी को थोड़ा ठंडा होने दें 
१२. पकोड़ी को तैयार करे दही में डालें 
१३. धीरे से मिला लें  
१४. जीरा पाउडर और लाल मिर्च पाउडर से सजा कर परोसें 

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