Falahari Rajgira Dahi Vada | Falahari Rajgire ki Pakori ka Raita | फलाहारी राजगीरा दही बड़ा

Falahari Rajgira Dahi Vada



Ingredients :

Rajgira Atta - 1/2 cup
Potato (boiled) - 1 (medium size)
Green chilli (finely chopped) - 2
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Rock Salt (Sendha Namak) - 1 tsp or as per taste
Yogurt / Curd - 2 cups
Roasted cumin powder - 1/2 tsp
Oil for frying

Method :

1. In a bowl add yogurt, 1/2 tsp rock salt, 1/4 tsp red chilli powder, 1/2 tsp roasted cumin powder, 1 finely chopped green chilli
2. Whisk well.
3. Mash the potato well
4. Add rajgira atta, 1 finely chopped green chilli, 1/4 tsp red chilli powder, 1/2 tsp rock salt
5. Mix nicely
6. Make a very thick batter by adding water gradually.
7. Heat oil in a kadahi to fry pakoris
8. Drop small portions of the batter in the oil 
9. Fry on medium heat till pakoris turn golden brown
10. Take out the pakoris in a plate lined with an absorbent paper.
11. Let the pakoris cool a bit
12. Add the pakori to the prepared yogurt.
13. Mix gently 
14. Garnish with cumin powder and red chilli and serve.

फलाहारी राजगीरा दही बड़ा  

सामग्री :

राजगिरा आटा - १/२ कप 
आलू (उबला हुआ) - १ (मध्यम आकार)
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २ 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
सेंधा नमक - १ टी स्पून 
दही - २ कप 
भुना जीरा पाउडर - १/२ टी स्पून 
तलने के लिए तेल  

विधि :

१.एक प्याले में दही, १/२ टी स्पून सेंधा नमक, १/४ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, १/२ टी स्पून भुना जीरा पाउडर, १ बारीक कटी हरी मिर्च डालें
२. अच्छे से फेटें 
३. आलू को अच्छे से मसल लें 
४. राजगीरा अट्टा, १ बारीक कटी हरी मिर्च, १/४ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, १/२ टी स्पून सेंधा नामक डालें 
५. अच्छे से मिलायें
६. थोड़ा थोड़ा पानी डालते हुए गाढ़ा घोल बना लें 
७. पकोड़ी तलने के लिए कड़ाही में तेल गरम करें 
८. घोल की छोटी पकोड़ी तेल में डालें  
९. मध्यम आंच पर पकोड़ी के सुनेहरा भूरा होने तक तल लें  
१०. पकोड़ियों को एक प्लेट में निकाल लें 
११. पकोड़ी को थोड़ा ठंडा होने दें 
१२. पकोड़ी को तैयार करे दही में डालें 
१३. धीरे से मिला लें  
१४. जीरा पाउडर और लाल मिर्च पाउडर से सजा कर परोसें 

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