अंगूर की हलवाई स्टाइल मीठी चटनी (व्रत स्पेशल) | Grapes Sweet Chutney (Vrat Special)

Grapes Sweet Chutney



📝Ingredients:

🍇 Fresh Grapes – 1 cup
🍯 Jaggery (Gur) – 1/2 cup
🫚 Ginger (grated) – 1/2 tsp
🌱 Cumin Seeds (Jeera) – 1/4 tsp
🌼 Fennel Seeds (Saunf) – 1/4 tsp
Black Pepper (crushed) – 1/4 tsp
🌶️ Red Chilli Powder – 1/4 tsp
🥄 Roasted Cumin Powder – 1/2 tsp
🧂 Rock Salt (Sendha Namak) – 1/4 tsp
🥜 Nuts (like cashews or almonds, optional) – 1 tbsp
🛢️ Oil (preferably vrat-friendly like peanut oil or ghee) – 1 tsp

👩‍🍳 How to Make Vrat Special Angoor Chutney:


🍇 1. Prepare the Grapes

  • Wash the grapes thoroughly.

  • Cut them into halves and set aside.


🔥 2. Temper the Spices

  • Heat 1 tsp oil in a kadahi or pan.

  • Add cumin seeds and fennel seeds.

  • Let them crackle and release aroma.


🫚 3. Add Ginger and Jaggery

  • Add grated ginger, jaggery, and 1/3 cup water to the pan.

  • Stir and let the jaggery melt completely.


🧑‍🍳 4. Cook the Grapes

  • Add the halved grapes to the pan.

  • Cook on a low flame for about 8–10 minutes, stirring occasionally, until grapes begin to soften and change color.


🌶️ 5. Spice it Up

  • Add the following spices:

    • Rock salt (Sendha namak)

    • Red chilli powder

    • Crushed black pepper

    • Roasted cumin powder

  • Mix everything well to coat the grapes evenly.


🥜 6. Add Nuts

  • Add chopped or whole nuts (like cashews or almonds).

  • Cook for another 3–4 minutes to let the flavors blend and chutney thicken slightly.


❄️ 7. Finish & Serve

  • Once the chutney reaches a slightly thick consistency, turn off the heat.

  • Let it cool completely.

  • Serve with your favorite vrat meal or even alongside festive thalis.


अंगूर की हलवाई स्टाइल मीठी चटनी (व्रत स्पेशल)

सामग्री :

ताज़े अंगूर - १ कप
गुड़ - १/२ कप
अदरक (कसी हुई) - १/२ टी स्पून
जीरा - १/४ टी स्पून
सौंफ - १/४ टी स्पून
काली मिर्च (कुटी हुई) - १/४ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून 
भुना जीरा पाउडर - १/२ टी स्पून 
सेंधा नमक - १/४ टी स्पून 
मेवा - १ टेबल स्पून 
तेल - १ टी स्पून 

विधि :

१. अंगूर को धो कर दो टुकड़ों में काट लें 
२. कड़ाही में तेल गरम करें
३. जीरा, सौंफ डालें और तड़कने दें 
४. अदरक, गुड़ और १/३ कप पानी डालें 
५. गुड़ को पिघलने दें 
६. कटे हुए अंगूर डालें और धीमी आंच पर ८-१० मिनट तक पकायें
७. जब अंगूर का रंग बदल जाये तब सेंधा नमक, लाल मिर्च पाउडर, काली मिर्च, भुना जीरा पाउडर डालें 
८. अच्छे से मिलायें
९. ४-५ मिनट पकायें 
१०. अब मेवा दाल कर ३-४ मिनट पकायें 
११. जब ये थोड़ी गाढ़ी हो जाये आंच से उतार लें 
१२. ठंडा कर लें और किसी भी समय के नाश्ते या खाने के साथ परोसें 

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