अंगूर की हलवाई स्टाइल मीठी चटनी (व्रत स्पेशल) | Grapes Sweet Chutney (Vrat Special)
Grapes Sweet Chutney
Ingredients:
Fresh Grapes - 1 cupJaggery - 1/2 cup
Ginger (grated) - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/4 tsp
Fennel seeds - 1/4 tsp
Black pepper (crushed) - 1/4 tsp
Red chilli powder - 1/4 tsp
Roasted cumin powder - 1/2 tsp
Rock salt (Sendha namak) - 1/4 tsp
Nuts - 1 tbsp
Oil - 1 tsp
Method :
1. Wash grapes and cut them into halves
2. Heat oil in a kadahi
3. Add cumin seeds, fennel seeds and let them crackle
4. Add ginger, jaggery and 1/3 cup water
5. Let the jaggery melt
6. Add chopped grapes and cook for 8-10 minutes on slow flame
7. When grapes change colour add rock salt, red chilli powder, black pepper, cumin powder
8. Mix nicely
9. Cook for 4-5 minutes
10. Now add nuts and cook for 3-4 minutes
11. When it becomes a bit thick, remove it from flame
12. Cool it and serve it with any meal
अंगूर की हलवाई स्टाइल मीठी चटनी (व्रत स्पेशल)
सामग्री :
ताज़े अंगूर - १ कप
गुड़ - १/२ कप
अदरक (कसी हुई) - १/२ टी स्पून
जीरा - १/४ टी स्पून
सौंफ - १/४ टी स्पून
काली मिर्च (कुटी हुई) - १/४ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून
भुना जीरा पाउडर - १/२ टी स्पून
सेंधा नमक - १/४ टी स्पून
मेवा - १ टेबल स्पून
तेल - १ टी स्पून
विधि :
१. अंगूर को धो कर दो टुकड़ों में काट लें
२. कड़ाही में तेल गरम करें
३. जीरा, सौंफ डालें और तड़कने दें
४. अदरक, गुड़ और १/३ कप पानी डालें
५. गुड़ को पिघलने दें
६. कटे हुए अंगूर डालें और धीमी आंच पर ८-१० मिनट तक पकायें
७. जब अंगूर का रंग बदल जाये तब सेंधा नमक, लाल मिर्च पाउडर, काली मिर्च, भुना जीरा पाउडर डालें
८. अच्छे से मिलायें
९. ४-५ मिनट पकायें
१०. अब मेवा दाल कर ३-४ मिनट पकायें
११. जब ये थोड़ी गाढ़ी हो जाये आंच से उतार लें
१२. ठंडा कर लें और किसी भी समय के नाश्ते या खाने के साथ परोसें
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