Kathal Dry Sabzi (Less Oil & Without Onion) | कटहल सूखी सब्ज़ी (कम तेल & बिना प्याज)

Kathal Dry Sabzi (Less Oil & Without Onion)

🧾 Ingredients:
Unripe Kathal (Jackfruit) - 500 gm
Besan (Gram flour) - 2 tbsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Amchur powder - 1 tsp
Mustard Oil - 2 tbsp
Salt - 1 tsp

Method:

🌱🔪 1. Prep the Jackfruit

Cut jackfruit (kathal) into medium-sized pieces.
👉 Tip: Apply oil on your hands to avoid stickiness.


🍲⏱️ 2. Pressure Cook the Jackfruit

Boil the kathal pieces in a pressure cooker for 2 whistles.


🧺❄️ 3. Drain and Set Aside

Drain the boiled jackfruit and keep it aside to cool.


🛢️🌶️ 4. Start Tempering

Heat oil in a pan. Add a pinch of hing (asafoetida) and let it cook for a few seconds.


🌾🥄 5. Add Besan (Gram Flour)

Add besan and stir well to combine with the oil.


🔥👀 6. Roast the Besan

Lower the flame and cook until the besan turns light brown and aromatic.
Keep stirring to prevent burning.


🌿🌶️ 7. Add Spices

Mix in coriander powder, turmeric powder, and red chilli powder. Stir well to blend the flavors.


🍛➕🍃 8. Add Boiled Jackfruit

Add the boiled kathal pieces into the spice mixture.


🧂✨ 9. Add Salt

Sprinkle in salt as per taste and mix everything nicely.


🍳🔄 10. Stir-Fry to Coat

Sauté the kathal on medium flame so it’s well-coated with the flavorful besan masala.


🍋💛 11. Add Amchur Powder

Sprinkle amchur powder (dry mango powder) for a tangy kick and mix well.


🔒⏳ 12. Cover and Cook

Cover the pan and cook on low flame for 5 minutes.


🔁🔥 13. Final Stir

Give it one last stir-fry for a minute until it’s perfectly roasted.


🍽️😋 14. Serve & Enjoy

Your delicious, flavor-packed Kathal Dry Sabzi is ready!
Serve hot with roti, paratha, or dal-chawal for a comforting, wholesome meal.


कटहल सूखी सब्ज़ी (काम तेल & बिना प्याज)

सामग्री:

कच्चा कटहल - ५०० ग्राम
बेसन - २ बड़े चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - २ छोटे चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १ छोटा चम्मच
सरसों का तेल - २ बड़े चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच

विधि:

१. हाथों को चिकना कर के कटहल को मध्यम आकर के टुकड़ों में काट लें 
२. इन टुकड़ों को कुकर में २ सीटी आने तक उबाल लें 
३. उबले कटहल को पानी से निकल कर एक तरफ रख दें 
४. एक पैन में तेल गरम करें, हींग डालें और कुछ सेकंड तक पकने दें 
५. बेसन डालें और अच्छे से चलायें
६. आंच धीमी कर दें और बेसन को हल्का भूरा होने तक पकायें
७. बीच बीच में चलाते रहें 
८. अब धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
९. मसाले में उबले कटहल के टुकड़ें डालें
१०. इसमें नमक डालें 
११. अब अच्छे से भूनें ताकि कटहल के टुकड़ों पर बेसन का मसाला लिपट जाये 
१२. अमचूर पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें 
१३. ढक कर धीमी आंच पर ५ मिनट तक पकायें 
१४. एक मिनट के लिये सब्जी को भूनें और स्वादिष्ट कटहल की सूखी सब्जी तैयार है
१५. गरम गरम कटहल की सूखी सब्जी को रोटी, पराठा या दाल-चावल के साथ परोसें 


This Kathal Dry Sabzi is my Mom's signature recipe. Kathal Sabzi is usually made with fried kathal and onion and tomato. But my Mom's creativity has given this recipe a unique flavour and taste by using minimal oil and no onion , no tomato, no garlic !!!

Comments

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