Shahi Paneer | शाही पनीर

Shahi Paneer



Ingredients:

Paneer (Cottage Cheese) - 250 gms (Cut into cubes)
Ghee - 3 tbsp
Onion - 1 (Chopped)
Ginger - ½" piece (Chopped)
Green Chilli - 1 (chopped)
Tomato - 4 (chopped)
Black Cardamom - 2 (crushed)
Bay Leaf - 1
Cinnamon - 1" piece
Cloves - 4
Cashewnuts - ½ cup
Beaten curd - 1Cup 
Salt - 1 tsp or as per taste
Red Chilli Powder - ½ tsp
Garam Masala Powder - 1 tsp
Tomato Sauce - 1 tbsp
Milk or  Thin Cream - ½ cup
Kasoor Methi - 1 tsp
Coriander leaves for garnishing

Method:

1. Heat 2 tbsp ghee in a pan
2. Add bay leaf, cinnamon, cloves and saute for a while
3. Add Onion, ginger, green chilli and crushed Cardamom
4. Cook until onion turns light brown
5. Add tomatoes, kasori methi, cashews and stir
6. Cook covered on low flame for 7-8 minute
7. Add Curd. Cook for 3-4 minutes. 
8. Remove from fire and let it cool
9. Grind the onion tomato mixture to a puree with ½ cup water 
10. Strain the puree
11. Cook the tomato puree in 1 tbsp ghee for 5-7 minutes on low flame
12. Add salt, chilli powder, garam masala, tomato sauce and mix
13. Add enough water to get a thick gravy
14. Boil. Keep on low flame for 5-7 minutes . Remove from fire.
15. At the time of serving, heat gravy and add Paneer pieces
16. Add milk or cream and mix
17. Serve garnished with coriander leaves 

Tips to Remember :

  • You can skip onion if you desire
  • In place of cashew, almonds can also be used. Use almonds after soaking and removing their skin
  • You can add paneer as fried, roasted in toaster or raw
  • You can freeze the Shahi paneer gravy without adding cream and paneer.

शाही पनीर

सामग्री :

पनीर - २५० ग्राम (क्यूब आकार में कटा हुआ)
घी - ३ टेबल स्पून 
प्याज - १ (कटा हुआ)
अदरक - १/२ " टुकड़ा (कटा हुआ)
हरी मिर्च - १ (कटी हुई)
टमाटर - ४ (कटे हुए)
बड़ी इलाइची - २ (कुटी हुई)
तेज पत्ता - १
दालचीनी - १" टुकड़ा
लौंग - ४
काजू - १/२ कप
फेटा हुआ दही - १/४ कप
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार  
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून 
टोमेटो सॉस - १ टेबल स्पून
दूध या पतली क्रीम - १/२ कप
कसूरी मेथी - १ टी स्पून
धनिया पत्ती सजाने के लिए  

विधि :

१. पैन में २ टेबल स्पून घी गरम करें 
२. इसमें तेज पत्ता, दालचीनी, लौंग डालें और भूनें 
३. प्याज, अदरक, हरी मिर्च और कुटी इलाइची डालें 
४. प्याज के हल्का भूरा होने तक पकायें
५. टमाटर, कसूरी मेथी, काजू डालें और मिलायें
६. ढक कर धीमी आंच में ७-८ मिनट तक पकायें 
७. दही डालें और ३-४ मिनट पकायें 
८. आंच से उतार लें और ठंडा होने दें 
९. प्याज टमाटर मिश्रण को १/२ कप पानी डाल कर महीन पीस लें 
१०. तैयार प्यूरी को छान लें 
११. टमाटर प्यूरी को १ टेबल स्पून घी में ५-७ मिनट धीमी आंच पर पकायें
१२. नमक, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर, टोमेटो सॉस डालें और मिलायें 
१३. गाढ़ी ग्रेवी के हिसाब से थोड़ा पानी डालें 
१४. उबालें फिर धीमी आंच पर ५-७ मिनट पकायें आंच से उतार लें 
१५. परोसने के समय ग्रेवी को गरम करें और इसमें पनीर के टुकड़े डाल दें 
१६. दूध या क्रीम डालें और मिलायें          
१७. धनिया पत्ती से सजा कर परोसें 

सुझाव :

  • अगर आप चाहें तो प्याज ना डालें 
  • काजू की जगह बादाम का भी प्रयोग कर सकते हैं बादाम डालने के लिए उन्हें पहले भिगो कर छील लें  
  • आप पनीर को तल कर, टोस्टर में सेक कर या कच्चा भी डाल सकते हैं
  • शाही पनीर की ग्रेवी को आप बिना पनीर और क्रीम डाले फ्रीज कर सकते हैं 



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