Palak Matar Paneer Bhurji | पालक मटर पनीर भुर्जी

Palak Matar Paneer Bhurji



Ingredients :

Spinach leaves (finely chopped) - 250 gm
Green peas - 1/2 cup
Full cream Milk - 2.5 cup
Desi Ghee - 2 tsp
Cumin seeds - 1 tsp
Lemon - 1/2
Onions (finely chopped) - 2 (medium size)
Green chillies (chopped) - 1 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste

Method :

1. Heat milk in a deep pan.
2. Squeeze one half lemon into the milk and stir to mix. 
3. Let the milk come to a boil and milk curdles nicely. Keep stirring in between
4. When the milk curdles, strain the milk to get the paneer. 
5. Let the paneer remain in the strainer and set it aside. 
6. Heat desi ghee in a pan.
7. Add cumin seeds and let them change colour.
8. Add onions and green chillies to the pan and sauté till golden brown.
9. Add 3 tbsp whey water. Mix well and cook for a minute. 
10. Add spinach, green peas and salt. 
11. Mix well. Turn the flame to low
12. Cover and cook for 3-4 minutes or till peas become soft
13. Add paneer and mix well.
14. Cover and cook for 3-4 minutes more.
15. Turn the heat to high and saute for a minute and remove from gas
16. Serve Palak Matar Paneer Bhurji hot as a main course dish for lunch or dinner.

पालक मटर पनीर भुर्जी 

सामग्री :

पालक के पत्ते (बारीक कटे) - २५० ग्राम
हरी मटर - १/२ कप
दूध - २.५ कप
देसी घी - २ टी स्पून 
जीरा - १ टी स्पून 
निम्बू - १/२ 
प्याज (बारीक कटा)  - २ (मध्यम आकार) 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 

विधि :

१. एक गहरे बर्तन में दूध गरम करने रखें 
२. दूध में १/२ निम्बू निचोड़ दें और चम्मच से मिला लें 
३. दूध में उबाल आने दें और दूध को अच्छे से फट जाने दें बीच बीच में चलते रहें 
४. जब दूध फट जाये तब दूध को छान कर पनीर अलग कर लें 
५. पनीर को छलनी में रहने दें और एक तरफ रख दें 
६. एक पैन में देसी घी गरम करें 
७. जीरा डालें और उसका रंग बदलने दें 
८. प्याज और हरी मिर्च पैन में डालें और सुनेहरा भूरा होने तक भूनें 
९. पनीर निकाला हुआ पानी ३ टेबल स्पून डालें अच्छे से मिलायें और एक मिनट पकायें 
१०. पालक, मटर और नमक डालें 
११. अच्छे से मिलायें और आंच को धीमा कर दें 
१२. ढक कर ३-४ मिनट या मटर के मुलायम होने तक पकायें 
१३. पनीर डालें और मिलायें  
१४. ढक कर ३-४ मिनट और पकायें 
१५. आंच तेज़ कर दें और एक मिनट भूनें और आंच बंद कर दें 
१६. इसे गरम गरम लंच या डिनर में परोसें   


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