Tiranga Parathas | Tricolour Parathas | तिरंगा पराठे
Tricolour Parathas
Ingredients:
Whole wheat flour - 3 cups , more for rolling
Bathua / spinach (blanched and puréed) -1/2 cup
Carrot (boiled and puréed) -1/2 cup Bathua / spinach (blanched and puréed) -1/2 cup
Ajwain - 1/4 tsp
Kashmiri red chilli powder - 1/2 tsp
Salt -1.5 tsp or as per taste
Oil as needed
2. Add the bathua / spinach purée into one bowl along with a tablespoon of oil, ajwain and 1/2 tsp salt.
Kashmiri red chilli powder - 1/2 tsp
Salt -1.5 tsp or as per taste
Oil as needed
Method:
1. Using three bowls, add 1 cup of flour into each.2. Add the bathua / spinach purée into one bowl along with a tablespoon of oil, ajwain and 1/2 tsp salt.
3. Use your fingers to mix it into the whole wheat flour. Add a little water if needed to form a soft, pliable dough.
4. Add the carrot purée into one bowl along with a tablespoon of oil, kashmiri red chilli powder, and 1/2 tsp salt.
5. Use your fingers to mix it into the whole wheat flour. Add a little water if needed to form a soft, pliable dough.
6. Mix the last portion of whole wheat flour with 1 tablespoon of oil, 1/2 tsp salt and enough water to make a soft pliable dough.
7. Let the three portions of dough rest for 20 minutes.
8. After the dough has rested, knead the three portions of dough once more and roll each one out into a thick chapati layer.
6. Mix the last portion of whole wheat flour with 1 tablespoon of oil, 1/2 tsp salt and enough water to make a soft pliable dough.
7. Let the three portions of dough rest for 20 minutes.
8. After the dough has rested, knead the three portions of dough once more and roll each one out into a thick chapati layer.
9. Place the orange layer at the bottom, then place the white layer on top of it. Place the green layer on top of the white layer and press down lightly.
10. Starting from the top, roll all three layers together tightly to form a log.
11. Use a sharp knife to slice 3” portions of the log.
12. Flatten each portion of dough into a round and roll into parathas using dry flour as needed.
13. Heat a tawa over medium heat and brush with some oil.
13. Heat a tawa over medium heat and brush with some oil.
14. Put the paratha on the tawa and cook it on both sides, brushing them with oil until brown spots appear on the surface and the dough is cooked through.
15. Serve hot Tricolour Parathas with yogurt and pickle.
तिरंगा पराठे
सामग्री :
आटा - ३ कप और थोड़ा बेलने के लिए
बथुआ / पालक (उबाल कर पीसी) - १/२ कप
गाजर (उबाल कर पीसी) - १/२ कप
अजवाइन - १/४ टी स्पून
कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
नमक - १.५ टी स्पून या स्वाद अनुसार
तेल आवश्यकता अनुसार
विधि :
१. तीन अलग अलग बाउल में १-१ कप आटा रक्खें
२. एक कप आटे में पिसा बथुआ / पालक, १ टेबल स्पून तेल, अजवाइन, १/२ टी स्पून नमक डालें
३. उँगलियों की सहायता से इसे मिला लें. अब आवश्यकता अनुसार पानी डाल कर इसका मुलायम आटा गूंथ लें
४. दुसरे कप आटे में पीसी गाजर, १ टेबल स्पून तेल, कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर, १/२ टी स्पून नमक डालें
५. उँगलियों की सहायता से इसे मिला लें. अब आवश्यकता अनुसार पानी डाल कर इसका मुलायम आटा गूंथ लें
६. आटे के तीसरे कप में १ टेबल स्पून तेल, १/२ टी स्पून नमक डालें और आवश्यकता अनुसार पानी डाल कर मुलायम आटा गूंथ लें
७. तीनों गूंथे हुए आटे को २० मिनट के लिए रख दें
८. एक बार फिर तीनों गुंथे हुए आटे को मसल लें और हर एक की एक मोटी चपाती बेल लें
९. केसरिया रंग की चपाती सबसे नीचे रखें, उसके ऊपर सफ़ेद चपाती रखें और सबसे ऊपर हरी चपाती रखें थोड़ा दबा दें
१०. ऊपर से शुरू करते हुए तीनों परतों को मोड़ते हुए एक रोल बना लें
११. तेज़ धार चाकू से इस रोल के ३" बड़े हिस्से काट लें
१२. हर हिस्से को हाथ से दबा कर गोल करें और थोड़ा सूखा आटा लगा कर पराठा बेल लें
१३. तवा को मध्यम आंच पर गरम कर के हल्का तेल से ब्रश कर लें
१४. पराठे को तवा पर डाल कर, तेल दोनों तरफ ब्रश करें और दोनों तरफ भूरे निशान आने तक दोनों तरफ से सेकें
१५. गरम गरम तिरंगे पराठे को दही और अचार के साथ परोसें
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