Kairi Mango Pickle | आम का कैरी अचार
Kairi Mango Pickle
Ingredients:
Raw Unripe Mango- 3 kgSalt - 200 gm
Hing (Asafoetida) - 10 gm
Red Chilli Powder - 50 gm
Sugar - 400 gm
Saunf (Fennel Seeds) - 50 gms (Powder)
Method:
1. Wash and wipe the mangoes2. Peel the mangoes and cut them
3. Add Salt, Hing, Red Chilli Powder, Sugar, Saunf and mix well.
4. Fill the mangoes in Glass Jar or Bottle and cover it with a muslin cloth
5. Keep this Pickle in Sun for 15 days and keep mixing it with a clean and dry spoon once a day.
6. Pickle is ready to be enjoyed with Dal - Chawal, Mathari, Stuffed Paranthas etc.
आम का कैरी अचार
सामग्री :
बिना गुठली वाला कच्चा आम - ३ किलोनमक - २०० ग्राम
हींग - १० ग्राम
पिसी लाल मिर्च - ५० ग्राम
चीनी - ४०० ग्राम
सौंफ - ५० ग्राम
विधि:
१. आम को धो कर पोंछ लें२. आम को छील कर काट लें
३, इसमें नमक, हींग, लाल मिर्च, चीनी, सौंफ मिलाएं
४. इस मिश्रण को एक साफ़ सुखी शीशी या मर्तबान में भरें और मलमल के कपडे से ढक दें
५. इस अचार को १५ दिन धुप में रखें और दिन में एक बार इसे साफ़ और सूखे चम्मच से मिला लें
६. अब ये अचार तैयार है. इसका दाल-चावल, मठरी, भरवा परांठे के साथ आनंद लें
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