Stuffed Karela | भरवा करेला
Stuffed Karela
Ingredients:
Karela (Bitter Gourd) - 500 gm
Salt - 1 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Saunf Powder (Fennel Seed) - 1 tbsp
Raw Mango - 1
Onion - 2 (Medium Size)
Oil - 1 tbsp
Sugar - 1/2 tsp
Method:
1. Peel the bitter gourds slightly
2. Mark a cut on the bitter gourds lengthwise from one side, so
that it does not break into two parts
3. Sprinkle 1/2 tsp salt on these bitter gourds and keep for half
an hour
4. Grate onions
5. Peel and grate Raw Mango
6. Heat 1/2 tbsp Oil in a Pan
7. Add grated onion and fry till it becomes golden brown
8. Add salt, turmeric powder, coriander powder, red chilli powder
and mix well
9. Add Grated raw mango and sugar and mix well
10. Add Fennel Seed Powder and Cook for a while and remove from
heat
11. Leave it for 5 minutes to cool
12. Now fill the slit of bitter gourds with this mixture
13. Heat 1/2 tbsp Oil in a pan
14. Transfer these bitter gourds in the pan and lower the heat
15. Cover the pan and cook for about 2 minutes
16. Remove the cover, flip the bitter gourds to cook them from the
other side also.
17. Again cover and Cook for 2 minutes
18. Repeat this process of flipping the bitter gourds 2-3 times,
until the bitter gourds are soft
19. Remove the pan from fire and Serve the Stuffed Bitter Gourds
hot with Roti or Paratha.
भरवा करेला
सामग्री:
करेला - ५०० ग्राम नमक - १ छोटा चम्मच
पिसी हल्दी - १/२ छोटा चम्मच
पिसा धनिया - १ छोटा चम्मच
पिसी लाल मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
पिसी सौंफ - १ बड़ा चम्मच
कच्चा आम - १
प्याज - २ (मध्यम आकार के)
तेल - १ बड़ा चम्मच
चीनी - १/२ छोटा चम्मच
विधि:
१. करेलों को हल्का छील लें
२. करेलों पर लम्बाई से एक चीरा लगायें, ताकि इसके दो टुकड़े न हो जायें
३. इन करेलों पर १/२ छोटा चम्मच नमक छिड़क कर १/२ घंटे के लिए रख दें
४. प्याज को कस लें
५. कच्चे आम को छील कर कस लें
६. एक बर्तन में १/२ बड़ा चम्मच तेल गरम करें
७. इसमें कसा हुआ प्याज डाल कर सुनेहरा भूरा होने तक भूनें
८. अब नमक, हल्दी, धनिया, लाल मिर्च डालें और अच्छे से मिलायें
९. कसा हुआ कच्चा आम और चीनी डालें और अच्छे से मिलायें
१०. सौंफ डाल कर कुछ देर और पकाएं और आग से हटा लें
११. अब इसको ५ मिनट के लिए ठंडा होने दें
१२. अब करेलों के चीरे में ये मसाला भरें
१३. एक बर्तन में १/२ बड़ा चम्मच तेल गरम करें
१४. भरे हुए करेले इस तेल में डालें और आंच धीमे कर दें
१५. बरतन को ढक कर २ मिनट पकायें
१६. ढक्कन हटा कर करेलों को पलट दें जिससे ये दूसरी तरफ से भी पक जायें
१७. फिर से ढक कर २ मिनट पकायें
१८. करेलों का २-३ बार पलटें जब तक करेले गल नहीं जाते
१९. आग से हटा लें और भरवा करेले रोटी या परांठे के साथ गरम गरम परोसें
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