Methi Malai Paneer | मेथी मलाई पनीर

Methi Malai Paneer


Ingredients:

Paneer (Cottage Cheese) - 200 gms (Cut into small cubes)
Shelled Peas (Boiled) - 1/2 cup
Cinnamon - 1/2" piece
Big Cardamom - 2
Cloves - 4
Cashew nuts - 10
Oil - 2 tbsp
Onion (Grated) - 1
White pepper powder - 1/2 tsp
Fresh Cream (Malai) - 1/2 cup (75 gms)
Kasoori Methi - 4 tbsp
Salt - 3/4 tsp
Sugar - a pinch
Milk - 1 cup

Method:

1. Pound together Cinnamon, cloves and seeds of big cardamom to a coarse powder
2. Pound 6 cashews separately
3. Heat Oil
4. Add grated onion and cook on low heat till oil separates. (Do not let the onion turn brown)
5. Add the crushed masala and white pepper powder, cook for few seconds
6. Add Kasoori Methi and Cream, cook on low heat for 2-3 minutes till cream dries up
7. Add boiled peas (leave 6-7 peas aside) and paneer
8. Add pounded cashews and cook for few seconds
9. Add Milk and get a thick gravy
10. Add salt and sugar
11. Split the remaining cashews into halves garnish the dish by a ring of cashews
12. Place the left out peas in the center and Serve the dish hot.

मेथी  मलाई  पनीर 

सामग्री :

पनीर - २०० ग्राम  (छोटे चौकोर टुकड़े)
मटर के दाने (उबले) - १/२ कप
दालचीनी - १/२" टुकड़ा 
बड़ी इलाइची - २ 
लौंग - ४ 
काजू - १०
तेल - २ बड़े चम्मच
प्याज (कसा हुआ) - १  
पिसी सफ़ेद मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
मलाई - १/२ कप  (७५  ग्राम)
कसूरी मेथी - ४ बड़े चम्मच 
नमक - ३/४  छोटा चम्मच
चीनी - एक चुटकी 
दूध - १  कप 

विधि :

१. दालचीनी, लौंग, बड़ी इलाइची के बीज को दरदरा कूट लीजिये 
२. छह काजू कूट लीजिये
३. तेल गरम करें 
४. कसा हुआ प्याज डाल कर धीमे आंच पर तेल अलग होने तक भूनें (प्याज को भूरा न होने दें )
५. कुटा हुआ मसाला और पिसी सफ़ेद मिर्च डाल कर कुछ पल पकायें
६. कसूरी मेथी और मलाई डालें और धीमी आंच पर २-३ मिनट पकायें जब तक मलाई सूख जाये 
७. उबली मटर (६-७ दाने छोड़ कर ) और पनीर डालें 
८. कुटे हुए काजू डालें और कुछ पल पकायें 
९. दूध डालें और एक गाढ़ा रसा तैयार करें 
१०. नमक और चीनी डालें 
११. बचे हुए काजू के दो टुकड़े कर के सब्जी पर एक गोलाकार में सजायें
१२. बचे हुए मटर के दानों को बीच में रख कर गरम गरम परोसें 




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