Mughlai Paneer | मुग़लई पनीर

Mughlai Paneer


Ingredients:

Cottage Cheese (Paneer) - 200 gm(Cut into cubes)
Onion - 3
Cashew-nuts - 10
Poppy Seeds - 1 tbsp
Curd - 1/4 cup
Tomato - 2
Milk - 1/4 cup
Oil - 3 tbsp
Salt - 1 tsp
Red Chilli powder - 3/4 tsp
Garam Masala - 1/4 tsp
Oil for deep frying

Method:

1. Heat Oil and deep fry paneer to golden brown colour and keep aside.
2. Soak Poppy seeds in 3 tbsp water for 15 minutes
3. Slice Onions finely
4. Heat 2 tbsp oil and fry onions till they turn golden brown
5. Remove from fire and grind to a wet brown paste with 1/4 cup water
6. Grind Cashew-nuts and soaked poppy seeds to a wet white paste
7. Put the tomatoes in boiling water for 2 minutes
8. Remove tomatoes from water and peel the skin to blanch them
9. Chop the blanched tomatoes
10. Heat 1 tbsp oil and add the brownish paste and cook on low heat till golden brown in colour
11. Add beaten curd and cook till the Paste turns brown again
12. Add the chopped tomatoes and cook till oil separates
13. Add Cashew Paste and cook on low heat for 3-4 minutes
14. Add milk and enough water to get a thick gravy
15. Add salt, red chilli powder & garam masala and Boil the gravy for 3-4 minutes
16. Add the fried paneer and cook for a minute
17. Serve hot garnished with 1/2 tbsp beaten curd

मुग़लई पनीर

सामग्री:

पनीर - २०० ग्राम (चौकोर टुकड़े)
प्याज - ३
काजू - १०
खसखस - १ बड़ा चम्मच
दही - १/४ कप
टमाटर - २
दूध - १/४ कप
तेल - ३ बड़े चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
पीसी लाल मिर्च - ३/४ छोटा चम्मच
गरम मसाला - १/४ छोटा चम्मच
तलने के लिए तेल

विधि:

१. तेल गरम कर के पनीर के टुकड़े भूरा होने तक तल लें और एक तरफ रख दें
२. खसखस को ३ बड़े चम्मच पानी में १५ मिनट के लिए भिगोयें
३. प्याज को पतला पतला काट लें 
४. २ बड़े चम्मच तेल गरम गरें और प्याज को सुनेहरा भूरा होने तक भूनें
५. आग से हटा कर तले हुए प्याज को १/४ कप पानी डाल कर पीसें 
६. काजू और भीगे हुए खसखस को पीस कर सफ़ेद पेस्ट बना लें 
७. टमाटर को गरम खौलते हुए पानी में २ मिनट के लिए डालें 
८. पानी से निकाल कर टमाटर का छिलका निकाल लें 
९. टमाटर को छोटे छोटे टुकड़ों में काट लें 
१०. १ बड़े चम्मच तेल को गरम कर के प्याज का भूरा मसाला डालें और धीमी आंच पर सुनेहरा भूरा होने तक भूनें 
११. दही को फेट कर डालें और मसाला भूरा होने तक भूनें
१२. कटे टमाटर डालें और तेल अलग होने तक भूनें 
१३. काजू पेस्ट डालें और धीमी आंच पर ३-४ मिनट पकाएं
१४. दूध और पर्याप्त मात्रा में पानी डालें ताकि गाढ़ा रसा रहे
१५. नमक, पीसी लाल मिर्च, गरम मसाला डालें और ३-४ मिनट खौलायें
१६. तले हुए पनीर के टुकड़ें डाल कर १ मिनट पकायें
१७. १/२ छोटा चम्मच दही से सजा कर परोसें 

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