Besan Ladoo | Beasn Laddu | बेसन लडडू

Besan Ladoo


Ingredients:

Coarse Besan (Gram Flour)- 2 cup
Boora - 1 cup
Green Cardamom - 8
Desi Ghee - 2/3 cup
Almonds - 20 
Cashew Nuts - 20 
Pistachios - 14

Method:

1. Heat Ghee in a Kadahi
2. When it has melted add besan in it
3. Keep stirring it and cook on low flame for about 20 minutes
4. When the besan has turned light brown, sprinkle 1 tbsp water on it and mix it continuously
5. Froth will appear on the besan, so keep stirring till the froth goes away
6. Now remove it from fire and transfer it in a big plate or thali
7. Now let it cool
8. Crush green cardamom seeds finely
9. Chop cashews finely
10. Chop Almonds 
11. Cut pistas into halves
12. Add boora, cardamom powder, almonds and cashews in besan and mix well
13. Take small portion firmly press it 8 to 10 times with your fist. Later roll it on your palm to give it a smooth and nice round shape.
14. Repeat the process for the entire mixture and prepare the ladoos
15. Garnish each Ladoo with a chopped pista piece.
16. Leave it in open for an hour and then you may easily store it in an airtight container and enjoy them for 2-3 months

बेसन  लडडू

सामग्री:

मोटा बेसन - २ कप
बूरा - १ कप
हरी इलाइची -  
देसी घी - २/३ कप
बादाम - २० (क
काजू - २० 
पिस्ता - १ 

विधि:

१. कढ़ाही में घी गरम करें
२. जब घी पिघल जाये तब उसमे बेसन डालें
३. धीमी आंच पर बराबर चलते हुए करीब २० मिनट तक भूनें
४. जब बेसन हल्का भूरा हो जाये, तब इसमें १ बड़ा चम्मच  पानी का छींटा लगायें और अच्छे से मिलायें 
५. बेसन में झाग आयेंगे, अब बेसन को तब तक भूनें जब तक की इसमें से झाग खतम न हो जाए
६. आग बन्द कर दीजिये. भूने हुये बेसन को ठंडा करने के लिये अलग से प्लेट में निकाल लीजिए.
७. बेसन को ठंडा होने दीजिये
८. हरी इलाइची के दानों को बारीक कूट लें 
९. काजू को छोटा छोटा काट लें
१०. बादाम को काट लें

११. पिस्ता को आधे में काट लें 
१२. बेसन के हल्का ठंडा होने पर इसमें कटे हुए काजू, बादाम, इलायची पाउडर और बूरा डाल कर मिला लीजिये 
. मिश्रण में से थोडा़ सा मिश्रण लेकर मुट्ठी में -१० बार दबायें. फिर हथेली के अंदर घुमाते हुए इसे गोल और चिकना कर लें
. इसी प्रकार सारे मिश्रण के लडडू बना लें
. हर लडडू को पिस्ता के टुकड़े से सजायें
. बेसन के लडडू को एक घंटे तक हवा में ही रहने दीजिये और फिर लडडूओं को एअर टाइट डब्बे में भरकर रख लीजिये और २-३ महीने तक कभी भी खाइये.


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