Radish Savoury Balls | Mooli Ke Kofte | मूली के कोफ्ते

Radish Savoury Balls | Mooli Ke Kofte


Ingredients:

Radish - 500 gm
Besan (Gram Flour) - 1/2 cup
Green Chillies - 2 tsp (Finely chopped)
Ginger - 2 tbsp (Grated)
Salt - 1 tsp
Tomato - 1 (Chopped)
Hing (Asafoetida)- 1/4 tsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 1 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Garam Masala Powder - 1/2 tsp
Coriander Leaves - 2 tbsp (finely chopped)
Oil - 2 tbsp
Oil for frying
Cream - 1 tbsp

Method:

1. Peel radish
2. Wash and grate radish and set aside for 10 minutes
3. Squeeze out excess water from radish by pressing it between the palms
4. Mix besan, 1/2 tsp salt, 1 tbsp grated ginger, 1 tsp green chillies, 1 tbsp green coriander in radish
5. Heat Oil in a Kadahi for frying koftas
6. Make balls from the radish mixture
7. Put 5-6 balls in the Hot oil and fry them 
8. When they appear to be little cooked from one side flip them
9. Fry till they become golden brown by flipping regularly
10. Take them out in a plate
11. Similarly deep fry all the koftas
12. Grind tomato, 1 tbsp ginger and 1 tsp green chillies
13. Heat 2 tbsp Oil in a kadahi or pan and add Hing and Cumin seeds
14. When they splutter add turmeric powder, coriander powder and fry for 30 seconds
15. Now add tomato paste in it and fry till oil separates
16. Add cream, red chilli powder, garam masala powder and stir for a minute
17. Add 2 cup water and let it boil
18. When it starts boiling, add 1/2 tsp salt
19. Now add koftas in gravy and let it boil
20. When it starts boiling, cover it and let it cook for 5 minutes on low flame
21. Remove from fire and take out in a serving bowl
22. Garnish it with green coriander leaves and serve with Roti, Chapati or Parantha

मूली के कोफ्ते  

सामग्री:

मूली - ५०० ग्राम 
बेसन - १/२ कप
हरी मिर्च - २ छोटे चम्मच (बारीक कटी हुई)
अदरक - २ बड़े चम्मच (कसी हुई)
नमक - १ छोटा चम्मच
टमाटर -  (कटा हुआ)
हींग - १/४ छोटा चम्मच
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/२ छोटा चम्मच 
धनिया पत्ती - २ बड़े चम्मच (बारीक कटी हुई)
तेल - २ बड़े चम्मच
तलने के लिए तेल
क्रीम / मलाई - १ बड़ा चम्मच

विधि:

१. मूली को छील लें
२. मूली को धो कर कस लें और १० मिनट के लिए रख दें
३. दोनों हाथों के बीच में दबा कर पानी निचोड़ लें
४. निचोड़ी हुई मूली में बेसन, १/२ छोटा चम्मच नमक, १ बड़ा चम्मच अदरक, १ छोटा चम्मच हरी मिर्च, १ बड़ा चम्मच हरी धनिया  मिलाएं
५. कोफ्ते तलने के लिए कड़ाही में तेल गरम करें
६. मूली के मिश्रण से कोफ्ते के लिए गोले बना लीजिये
७. एक बार में ५-६ गोलों को तेल में तलने के लिए डालें 
८. जब यह एक तरफ से हल्का सिक जायें तो पलट दें
९. इन्हे बराबर पलटते हुए सुनेहरा भूरा होने तक तल लें 
१०. इन्हे एक प्लेट में निकाल लें 
११. इसी प्रकार सारे कोफ्ते तल लें 
१२. टमाटर, १ बड़ा चम्मच अदरक, १ छोटा चम्मच हरी मिर्च को पीस लें
१३. एक कड़ाही में २ बड़े चम्मच तेल गरम करें और हींग, जीरा डालें
१४. जब जीरा तड़क जाये हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर डालें और ३० सेकंड भूनें 
१५. अब इसमें पिसा टमाटर डालें और तेल अलग होने तक भूनें
१६. क्रीम / मलाई, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और १ मिनट तक चलायें
१७. २ कप पानी डालें और उबालें 
१८. जब उबलने लगे, १/२ छोटा चम्मच नमक डाल दें 
१९. अब इसमें तले हुए कोफ्ते डालें और उबलने दें 
२०. जब उबलने लगे तब इसे ढक दें और आंच धीमी कर के ५ मिनट तक पकने दें
२१. आंच से उतार लें और परोसने के लिए बर्तन में निकाल लें 
२२. धनिया पत्ती से सजा कर रोटी, चपाती या पराठे के साथ परोसें 


Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी