Badami Paneer Masala (Paneer In Almond Gravy) | Almond Cottage Cheese | बादामी पनीर मसाला
Badami Paneer Masala (Paneer In Almond Gravy)
Ingredients:
Paneer (Cottage Cheese) - 200 gms (Cut into small cubes)
Badam (Almond) - 1/2 cup
Badam (Almond) - 1/2 cup
Onion - 2 (roughly chopped)
Tomato - 4 (roughly chopped)
Tomato - 4 (roughly chopped)
Ginger - 1 tbsp (roughly chopped)
Garlic - 4 cloves
Dry red chillies - 3
Coriander Powder - 2 tsp
Red Chilli powder - 1 tsp
Garam Masala Powder - 1 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Bay Leaf - 1
Ghee - 4 tbsp
Salt - 1 tsp
Green Coriander - 1 tbsp (finely chopped)
Garlic - 4 cloves
Dry red chillies - 3
Coriander Powder - 2 tsp
Red Chilli powder - 1 tsp
Garam Masala Powder - 1 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Bay Leaf - 1
Ghee - 4 tbsp
Salt - 1 tsp
Green Coriander - 1 tbsp (finely chopped)
Method:
1. Soak the almonds in a bowl of hot water for about 10 minutes, de-skin and keep them aside
2. Marinate the paneer in turmeric and 1/2 tsp of red chilli powder for about 5 minutes.
3. Puree the raw chopped tomatoes using a mixer grinder and keep aside
4. Make a fine paste of 1/4 cup almonds, ginger, garlic, onions and red chillies using a mixer grinder and keep aside.
5. Heat 2 tablespoon of ghee in a pan and shallow fry the marinated paneer till they are cooked to about 3/4th and keep aside.
6. In the same pan on a medium heat, add the remaining ghee, add in the bay leaf and let it flavour the ghee for about half a minute.
7. Add the ground almond and onion paste, saute until the raw smell of the masala goes away.
8. Add in the tomato puree and saute until the rawness of tomato is completely gone away and the onion paste is cooked as well.
9. Add the coriander powder, 1/2 tsp red chilli powder, garam masala and mix well.
10. Add 1.5 cups of water, season with salt and bring it to a boil.
11. Now, add the partially fried paneer cubes, and the remaining almonds, simmer for 10 minutes.
12. Chop 6 almonds for garnishing
12. Chop 6 almonds for garnishing
13. Switch off the heat and garnish with green coriander and chopped almonds
14. Serve it hot with Naan or Chapati
बादामी पनीर मसाला
सामग्री:
पनीर - २०० ग्राम (छोटे चौकोर टुकड़े)बादाम - १/२ कप
प्याज - २ (कटा हुआ)
टमाटर - ४ (कटा हुआ)
अदरक - १ बड़ा चम्मच (कटी हुई)
लहसुन - ४ कलियाँ
सूखी लाल मिर्च - ३
धनिया पाउडर - २ छोटे चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
तेज पत्ता - १
घी - ४ बड़े चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
हरी धनिया - १ बड़ा चम्मच (बारीक कटी हुई)
विधि:
१. बादाम को गरम पानी में १० मिनट के लिए भिगो दें२. बादाम को छील कर एक तरफ रख दें
३. पनीर को हल्दी पाउडर और १/२ चम्मच लाल मिर्च से लपेट कर ५ मिनट के लिए रख दें
४. टमाटर को पीस कर एक तरफ रख दें
५. प्याज, १/४ कप बादाम, अदरक, लहसुन और साबुत लाल मिर्च को पीस कर महीन पेस्ट बना लें
६. २ बड़े चम्मच घी गरम करें और पनीर के टुकड़ों को तल लें
७. इन्हे ३/४ पक जाने तक तल लें और निकाल कर एक तरफ रख दें
८. मध्यम आंच पर और घी डालें और तेज पत्ता डाल कर आधे मिनट तक पकायें
९. पिसा हुआ प्याज बादाम का पेस्ट डालें
१०. इसे तब तक भूनें जब तक कच्चेपन की खुशबू चली जाये
११. टमाटर पेस्ट डाल कर अच्छे से मिलायें
१२. इसे तब तक भूनें जब तक टमाटर का कच्चापन ख़तम हो जाये और प्याज भी पक जाये
१३. धनिया पाउडर, १/२ छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर और गरम मसाला डालें और अच्छे से मिलायें
१४. १.५ कप पानी डालें और नमक डाल कर खौलायें
१५. ६ बादाम को सजाने के लिए बारीक काट लें
१६. अब मसाले में पनीर के टुकड़े और बचे हुए बादाम डालें और १० मिनट तक पकायें
१७. आंच से उतार कर परोसने के लिए डोंगे में निकालें
१८. हरी धनिया और बादाम से सजा कर गरम गरम नान या चपाती के साथ परोसें
Comments
Post a Comment