Black Chana Shami Kebab | Vegetarian Shami Kebab | काला चना शामी कबाब

Kala Chana Shami Kebab


Ingredients:

Black Chana - 3/4 cup
Bread Slices - 5
Curd - 2 tbsp
Green Coriander - 3 tbsp (finely chopped)
Green Chilly -2 (Finely chopped)
Garlic - 4 cloves (crushed)
Coriander Powder - 1/2 tsp
Garam Masala Powder - 1/2 tsp
Turmeric Powder - 1/4 tsp
Amchur Powder - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp
Oil for frying

Method:

1. Wash and Soak the chana overnight or 5-6 hours
2. Transfer chana with 1/2 tsp salt and 3 cup water in cooker, and when pressure starts building, lower the heat and cook it for 1/2 an hour.
3. Grind the bread in grinder and prepare bread crumbs
4. Keep the bread crumbs aside
5. Grind the boiled black chana, garlic, green chilly, curd and prepare a paste
6. Mix the paste with bread crumbs
7. Add red chilli powder, turmeric powder, amchur powder, garam masala powder, coriander powder and 1/2 tsp salt in it
8. Add green coriander and mix well to prepare kabab mixture
9. Put 2-3 drops oil on your palms
10. Taking small portions from the mixture form kababs
11. Heat Tawa or Pan and apply little oil on it
12. Now place the kababs on it and shallow fry them
13. Keep flipping the kababs slowly and carefully and apply oil on both sides
14. Once the kababs are golden brown remove from fire
15. Serve them as snacks, starters or appetizers with green chutney

काला चना शामी कबाब 

सामग्री:

काला चना - ३/४ कप
ब्रेड स्लाइस - ५
दही - २ बड़े चम्मच
हरी धनिया - ३ बड़े चम्मच (बारीक कटी हुई)
हरी मिर्च - २ (बारीक कटी हुई)
लहसुन - ४ कली (कुचला हुआ)
धनिया पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच 
अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
तलने के लिए तेल 

विधि:

१. काला चना धो कर रात भर या ५-६ घंटों के लिए भिगो दें 
२. चने को १/२ छोटा चम्मच नमक और ३ कप पानी डाल कर कुकर में चढ़ाएं और प्रेशर बनने पर १/२ घंटा धीमी आंच पर पकायें
३. ब्रेड को ग्राइंडर में चला कर ब्रेड क्रम्ब्स बना लें
४. ब्रेड क्रम्ब्स को एक तरफ रख दें 
५. उबले चने, लहसुन, हरी मिर्च, दही को एक साथ पीस कर पेस्ट बना लें
६. इस पेस्ट में ब्रेड क्रम्ब्स मिला लें
७. इसमें लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, अमचूर पाउडर, गरम मसाला पाउडर, धनिया पाउडर और १/२ छोटा चम्मच नमक मिलायें
८. हरी धनिया डाल कर अच्छे से मिलायें और कबाब का मिश्रण तैयार करें
९. हथेली पर २-३ बूँद तेल के डालें 
१०. मिश्रण में से छोटे छोटे भाग ले कर कबाब का आकर दें
११. तवा या पैन को गरम करें और थोड़ा तेल डालें
१२. अब कबाब इस पर रख कर कम तेल से सकें
१३. कबाब को धीरे से पलटते रहें और दोनों तरफ हल्का हल्का तेल लगाएं
१४. जब कबाब सुनेहरा भूरे हो जाएँ, इन्हे आंच से उतार लें 
१५. कबाब को स्नैक्स, स्टार्टर्स या ऐपेटाइज़र की तरह हरी चटनी के साथ परोसें 

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