Gooseberry Chilly Achari Subzi | Amla Mirch ki Achari Subzi | आंवला मिर्च की अचारी सब्ज़ी
Amla Mirch ki Achari Subzi
Ingredients:
Indian Gooseberry (Amla) - 250 gm
Green Chilly - 50 gm
Mustard Oil - 2 tbsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Jaggery / Sugar - 1 tsp
Salt - 1 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Fenugreek seeds (Methidana) - 1/2 tsp
Fennel seeds (saunf) - 1 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Pickle masala from mango or chilli pickle (optional) - 2 tsp
Method:
1. Wash amla and put in the pressure cooker with 1 glass of water
2. Pressure cook for 1 whistle on medium heat
3. Drain amla from the water. (water can be used in any daal or curry)
4. Separate the wedges of the amla and remove the seed
5. Wash green chillies and trim the stem and chop to make big pieces
6. Heat oil in a pan and add cumin seeds, fenugreek seeds, fennel seeds and hing
7. When seeds start crackling add green chillies and saute for few seconds
8. Now add turmeric powder, amla, red chilli powder, coriander powder, salt, pickle masala and mix and stir well
9.Cover the pan and simmer for 5 minutes ( or till amla is completely cooked)
10. Open the lid and add jaggery / sugar and stir fry for a minute
11. Serve with rice, roti, paratha or use it as an instant pickle
12. It can used for a week if kept in refrigerator
आंवला मिर्च की अचारी सब्ज़ी
सामग्री:
आंवला - २५० ग्राम
हरी मिर्च - ५० ग्राम
सरसों का तेल - २ बड़े चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
गुड़ / चीनी - १ छोटा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
जीरा - १/२ छोटा चम्मच
मेथीदाना - १/२ छोटा चम्मच
सौंफ - १ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
आम या मिर्च के अचार का मसाला (ऐच्छिक) - २ छोटे चम्मच
विधि:
१. आंवला को धो कर कुकर में १ गिलास पानी के साथ डालें
२. आंवला को १ सीटी आने तक मध्यम आंच पर कुकर में पकायें
३. आंवला को पानी से निकाल लें (इस पानी को दाल या सब्जी में डाल सकते हैं)
४. आंवला की फांके अलग कर के बीज हटा दें
५. हरी मिर्च को धो कर उसकी डंडी निकाल दें और बड़े टुकड़ों में काट लें
६. एक पैन में तेल गरम करें और जीरा, मेथीदाना, सौंफ और हींग डालें
७. जब मसाले तड़कने लगें हरी मिर्च डालें और कुछ सेकंड तक पकायें
८. अब हल्दी पाउडर, आंवला, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, नमक और अचार का मसाला डालें और अच्छे से मिला कर भूनें
९. पैन को ढक कर धीमी आंच पर ५ मिनट तक पकायें (या जब तक आंवला पूरी तरह पाक जाये)
१०. ढक्कन हटा कर गुड़/चीनी डालें और १ मिनट तक भूनें
११. चावल, रोटी या पराठे के साथ परोसें या इंस्टेंट अचार की तरह इस्तेमाल करें
१२. इसे फ्रिज में रख कर १ हफ्ते तक खाया जा सकता है
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