Falahari Fresh Coconut Burfi | फलाहारी कच्चे नारियल की बर्फी

Falahari Coconut Burfi


Ingredients:

Fresh Coconut - 2 cups (grated)
Sugar - 3/4 cup
Desi Ghee - 1 tsp
Cardamom Powder - 1/4 tsp
Pistachios - 1 tbsp
Chironji - 1 tsp
Milk - 4 tbsp

Method:

1. Grease a plate with ghee and keep aside
2. Dry roast the pistachios, crush them coarsely and keep aside
3. If the coconut is not finely grated grind it
4. Heat a pan and add coconut, sugar and milk
5. Mix and cook on a medium flame
6. Mixture turns gooey and bubbly
7. Add cardamom powder
8. Continue to cook until the mixture comes together and turns thick
9. When mixture begins to leave the sides of the pan remove from fire
10. Pour it immediately to the greased plate
11. Level it well with a spatula
12. Add pistachios and chironji and tuck them in
13. Allow to cool down for about 15 mins
14. Cut them to desired sizes while it is still warm
15. Cool and store coconut burfi in an air tight jar

फलाहारी कच्चे नारियल की बर्फी

सामग्री:

कच्चा नारियल - २ कप (कसा हुआ)
चीनी - ३/४ कप
देसी घी - १ छोटा चम्मच
इलाइची पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
पिस्ता - १ बड़ा चम्मच
चिरोंजी - १ छोटा चम्मच
दूध - ४ बड़े चम्मच

विधि:

१. एक प्लेट को घी लगा कर चिकना कर लीजिये और एक तरफ रख दीजिये
२. पिस्ता को सूखा भून कर, दरदरा कूट कर एक तरफ रख दें
३. अगर नारियल बारीक कसा हुआ नहीं है तो इसे मिक्सी में बिना पानी के पीस लें
४. एक पैन गरम करें और उसमे नारियल, चीनी और दूध डालें
५. मिलाएं और माध्यम आंच पर पकायें
६. मिश्रण में बुलबुले और चिपचिपापन होने लगेगा
७. इलाइची पाउडर डालें
८. तब तक पकायें जब तक मिश्रण एक साथ इकठ्ठा और गाढ़ा होने लगे
९. जब मिश्रण पैन के किनारे छोड़ने लगे तो उसे आंच से उतार लें
१०. मिश्रण को तुरंत चिकनी करि हुई प्लेट में निकालें
११. एक चपटे चम्मच से मिश्रण को एक सार फैलायें
१२. पिस्ता और चिरोंजी डालें और इन्हे भी मिश्रण में दबायें
१३. इसे १५ मिनट तक ठंडा होने दें
१४. जब तक मिश्रण हल्का गरम है इसे मन पसंद आकर में काट लें
१५. ठंडा कर के नारियल बर्फी को हवा बंद बोतल में रख दें


If you want to make a deliciously sweet Indian mithai in minutes, then coconut burfi is one of your best options. Coconut Burfi is one of the simplest traditional SWEET recipe made for festive occasions like Holi, Diwali, Navratri. Fresh Coconut is used in this recipe. It just takes less than 15 minutes to make this delicious sweet.

Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े