Crispy Karela Fry without Onion | Crispy Bitter Gourd Fry without Onion | कुरकुरा भुना करेला (बिना प्याज)

Crispy Karela Fry without Onion


Ingredients:

Bitter Gourd(Karela) - 250 gm
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Roasted Cumin powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Fennel (Saunf) Powder - 1 tsp
Garam Masala powder - 1/4 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Amchur Powder - 1 tsp
Gram Flour (Besan) - 1 tbsp
Mustard Oil - 2 tbsp
Salt - 1/2 tsp

Method:

1. Lightly scrap the karelas
2. Wash them and cut them in thin rings.
3. If there are hard seeds in the karelas, remove them
4. Heat Oil in a pan
5. Add the karela slices and saute on medium flame till the slices become lightly browned.
6. Keep stirring in between
7. Now add turmeric powder, red chilli powder, cumin powder, coriander powder, fennel powder, garam masala powder, hing, amchur powder, salt and mix well
8. Stir and cover it to cook for 5-6 minutes on low flame
9. Add gram flour and saute for 4-5 minutes more
10. Crispy Karela fry is ready to be served
11. Garnish with coriander leaves and serve it hot
12. Enjoy Crispy Karela Fry with Dal- Rice, Kadhi-Rice, Sambhar-Rice, Rasam-Rice

कुरकुरा भुना करेला (बिना प्याज)

सामग्री:

करेला - २५० ग्राम
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
भुना जीरा पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनिया पाउडर - १ छोटा चम्मच
सौंफ पाउडर - १ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
हींग - १/४ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १ छोटा चम्मच
बेसन - १ बड़ा चम्मच
सरसों का तेल - २ बड़े चम्मच
नमक - १/२ छोटा चम्मच

विधि :

१. करेलों को हल्का हल्का छील लें
२. उनको अच्छे से धो कर पतले गोल टुकड़ों में काट लें
३. अगर इनमे मोठे बीज हों तो उन्हें  निकाल दें
४. एक कड़ाही में तेल गरम करें
५. इसमें करेले के टुकड़ों को डालें और माध्यम आंच पर हल्का भूरा हो जाने तक भूनें 
६. बीच बीच में चलाते रहें
७. अब हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, जीरा पाउडर, धनिया पाउडर, सौंफ पाउडर, गरम मसाला पाउडर, हींग, अमचूर पाउडर, नमक डालें और अच्छे से मिलायें
८. अच्छे से चला कर ढक कर ५-६ मिनट तक धीमी आंच में पकने दें
९. बेसन डालें और ४-५ मिनट तक भूनें
१०. कुरकुरी करेला सब्ज़ी को दाल-चावल, कढ़ी-चावल, सांभर-चावल, रसम-चावल के साथ परोसें


Karela or Bitter Gourd purifies blood and is excellent for people having diabetes. It improves constipation and is helpful in healing skin disorders. Besides being good in Vitamin C and B Vitamins, it is also rich in minerals like iron, calcium, phosphorous. Karela Fry or Bitter Gourd Fry is an easy and quick dish. The recipe is slightly spiced with bitter tones from the Karela.  These Karela Fry can be served as a side dish with Dal- Rice, Kadhi-Rice, Sambhar-Rice, Rasam-Rice

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