Beetroot Coconut Chutney | Beetroot Pachadi | चुकंदर नारियल चटनी | चुकंदर पचड़ी
Beetroot Chutney | Beetroot Pachadi
Ingredients:
Beetroot (chopped) - 1.5 cupCoconut (grated) - 1 cup
Dried Red Chilli - 4
Ginger (chopped) - 1" piece
Urad Dal - 1.5 tbsp
Chana Dal - 1 tbsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Oil - 4 tsp
Salt - 3/4 tsp
Tamarind paste - 1 tsp
Mustard Seeds - 1 tsp
Few Curry Leaves
Method:
1. Heat 3 tsp oil in a pan and roast 1 tbsp urad dal, chana dal, cumin seeds and 3 dried red chilli2. Add ginger, beetroot and 1/2 tsp salt
3. Saute for 2 minutes
4. Now add 1/2 cup water, cover and cook on low flame for 10 minutes or till beetroot has become soft
5. Take it out in a bowl and let it cool
6. Blend beetroot mixture, coconut, tamarind pulp, 1/4 tsp salt and 1/2 cup water
7. Heat 1 tsp oil in a small pan
8. Add mustard seeds, 1/2 tbsp urad dal, 1 dried red chilli, curry leaves and allow to splutter
9. Pour the tempering over beetroot chutney and mix well
10. Enjoy beetroot chutney with idli, dosa or rice
चुकंदर नारियल चटनी | चुकंदर पचड़ी
सामग्री :
चुकंदर (कटा हुआ) - १.५ कप
नारियल (कसा हुआ) - १ कप
सूखी लाल मिर्च - ४
अदरक (कटी हुई) - १" टुकड़ा
उरद दाल - १.५ टेबल स्पून
चना दाल - १ टेबल स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
तेल - ४ टी स्पून
नमक - ३/४ टी स्पून
इमली पेस्ट - १ टी स्पून
राइ / सरसों - १ टी स्पून
करी पत्ता
विधि :
१. एक पैन में ३ टी स्पून तेल गरम करें और १ टेबल स्पून उरद दाल, चना दाल, जीरा, ३ सूखी लाल मिर्च को भूनें
२. अदरक, चुकंदर और १/२ टी स्पून नमक डालें
३. २ मिनट तक भूनें
४. अब १/२ कप पानी डालें और ढक कर धीमी आंच पर १० मिनट पकायें या जब तक चुकंदर गल जाये
५. अब इसे ठंडा होने दें
६. चुकंदर मिश्रण, नारियल, इमली पेस्ट, १/४ टी स्पून नमक और १/२ कप पानी को मिक्सी में पीस लें
७. एक छोटे पैन १ टी स्पून तेल गरम करें
८. सरसों/ राइ, १/२ टेबल स्पून उरद दाल, १ सूखी लाल मिर्च, करी पत्ता डालें और तड़कने दें
९. तड़के को चटनी पर डालें और अच्छे से मिलायें
१०. चुकंदर नारियल की चटनी का आनंद इडली, डोसा या चावल के साथ लें
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