Cornflakes Mixture | Cornflakes Chivda | Makai Chivda | कॉर्नफ्लेक्स चिवड़ा | कॉर्नफ़्लेक्स नमकीन

Cornflakes Chivda | Makai Chivda


Ingredients:

Dried Cornflakes (Makai Poha) - 2 cup
Peanuts - 1/2 cup
Cashew Nuts - 1/2 cup
Roasted Chana - 1/2 cup
Golden raisins - 1 tbsp
Curry Leaves - 8-10
Red Chilli Powder - 1/2 tsp
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Sugar - 1 tbsp(optional)
Salt - 1 tsp
Oil for frying

Method:

1. Heat Oil in a Kadahi till moderately hot
2. Take about 1/3 cup of cornflakes in a sieve
3. Immerse the sieve in hot oil
4. Fry the cornflakes stirring with a spoon till they expand and become golden and crispy
5. Drain the cornflakes on a plate lined with kitchen paper towel
6. Fry the rest of the cornflakes in the same way
7. Add the peanuts in the sieve ladle
8. Fry the peanuts stirring with a spoon till they are crisp and crunchy
9. Remove and place the peanuts on the kitchen paper towel
10. Add Cashews in the sieve ladel
11. Fry the cashews till golden
12. Remove and drain the cashews on the kitchen paper towel
13. Fry roasted chana the same way
14. Heat 1 tbsp oil in a pan and add curry leaves and fry them for few seconds
15. Now add raisins in it and fry them till they become plump and swell
16. Add red chilli powder, turmeric powder and remove from heat
17. Add fried cornflakes, peanuts, cashews, chana, salt and sugar (optional)
18. Mix it nicely taking care not to break the crisp cornflakes
19. Let the mixture cool
20. Once the Cornflakes Chivda mixture is cooled, store in an air tight container
21. Serve cornflakes chivda whenever required as a tea time snack

कॉर्नफ़्लेक्स  चिवड़ा  | कॉर्नफ़्लेक्स नमकीन  

सामग्री :

मकई  पोहा - २ कप 
मूंगफली - १/२ कप
काजू - १/२ कप
भुना चना - १/२ कप
सुनहरी किशमिश - १ बड़ा चम्मच
करी पत्ता - ८ -१० 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
चीनी - १ बड़ा चम्मच (ऐच्छिक)
नमक - १ छोटा चम्मच 
तलने के लिए तेल 

विधि :

१. तेल को कढ़ाई में मध्यम गरम होने रख दें 
२. एक छलनी में १/३ मकई पोहा डालें 
३. इस छलनी को गरम तेल में डुबोयें
४. मकई पोहा को चम्मच से चलाते हुए तब तक तलें जब तक यह फूल कर कुरकुरा हो जाये 
५. पेपर नैपकिन बिछी प्लेट पर इस तले हुए मकई पोहा को निकाल लें
६. इसी प्रकार बाकी मकई पोहा भी तल लें 
७. मूंगफली को छलनी में डालें
८. मूंगफली को चम्मच से चलते हुए कुरकुरा होने तक तल लें
९. तली हुई मूंगफली को नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल लें 
१०. काजू को छलनी में डालें
११. काजू को सुनेहरा तल लें 
१२. काजू को नैपकिन बिछी प्लेट में निकाल लें
१३. भुना चना भी छलनी में डाल कर इसी प्रकार तल लें 
१४. एक पैन में १ बड़ा चम्मच तेल गरम करें और उसमे करी पत्ता को कुछ सेकंड तलें
१५. अब इसमें किशमिश डालें और उनके फूलने तक भूनें 
१६. लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर डालें और आंच बंद कर दें 
१७. मकई पोहा, मूंगफली, काजू, चना, नमक, चीनी (ऐच्छिक) डालें
१८. हलके हाथ से अच्छे से मिलाएं ताकि कुरकुरा मकई पोहा न टूटे
१९. नमकीन को ठंडा होने दें
२०. जब कॉर्नफ़्लेक्स नमकीन ठंडा हो जाये इसे एक हवा बंद डब्बे में बंद कर के रख दें 
२१. कॉर्नफ़्लेक्स चिवड़ा जब भी चाहें पेश करें , चाय के साथ, त्यौहार पर बच्चों के टिफ़िन में ...

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