Kadahi Mushroom Matar | कड़ाही मशरुम मटर
Kadahi Mushroom Matar
Ingredients:
Coriander Seeds - 2 tspCumin Seeds - 1.5 tsp
Fennel seeds - 1/2 tsp
Black peppercorns - 1/2 tsp
Dry Red Chillies - 4
Oil - 2 tbsp
Onion (finely chopped) - 1 cup
Ginger garlic paste - 1 tbsp
Tomatoes (finely chopped) - 3
Salt - 1 tsp or as per taste
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tbsp
Garam masala powder - 1 tsp
Green Chilli (finely chopped) - 1 tsp
Cashewnut paste - 2 tbsp (optional)
Mushroom (Cut into quarters) - 15
Green peas - 1.5 cup
Fresh Cream - 3 tbsp (optional)
Coriander leaves (finely chopped) - 1 tbsp
Method:
1. Dry roast 1 tsp coriander seeds, 1/2 tsp cumin seeds, fennel seeds, black pepper, 2 red chillies until fragrant2. Now coarsely grind these roasted masalas
3. Keep the kadahi masala aside covered
4. Heat Oil in a Kadahi
5. Add 1 tsp coriander seeds, 1 tsp cumin seeds , 2 red chillies and saute for 1 minute
6. Add onions and saute till onions turn brown
7. Add ginger garlic paste and saute for 2 minutes
8. Add tomatoes, salt and saute for 2 minutes
9. Add red chilli powder, turmeric powder, coriander powder, garam masala powder, green chilli and mix well and saute for 2 minutes
10. Add cashewnuts paste and mix well (optional)
11. Add mushroom, green peas and mix well
12. Add 1/2 cup water and cook for 6-8 minutes on medium flame
13. Add cream and mix well (optional)
14. Add 2 tbsp of the Kadahi masala, chopped coriander and mix well
15. Transfer to a serving bowl and sprinkle remaining Kadahi masala
16. Garnish with cream and serve hot with roti, paratha
कड़ाही मशरुम मटर
सामग्री :
साबुत धनिया - २ टी स्पून
जीरा - । ५ टी स्पून
सौंफ - १/२ टी स्पून
काली मिर्च - १/२ टी स्पून
सुखी साबुत लाल मिर्च - ४
तेल - २ टेबल स्पून
प्याज (बारीक कटा) - १ कप
अदरक लहसुन पेस्ट - १ टेबल स्पून
टमाटर (बारीक कटा) - ३
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टेबल स्पून
गरम मसाला पाउडर - १ टी स्पून
हरी मिर्च(बारीक कटी) - १ टी स्पून
काजू पेस्ट - २ टेबल स्पून (ऐच्छिक)
मशरुम (चार टुकड़ों में कटा) - १५
हरी मटर - । ५ कप
ताज़ी क्रीम - ३ टेबल स्पून (ऐच्छिक)
धनिया पत्ती (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून
विधि :
१. १ टी स्पून साबुत धनिया, १/२ टी स्पून जीरा, सौंफ, काली मिर्च, २ साबुत लाल मिर्च को सूखा भून लें जब तक खुशबू आने लगे
२. अब इन मसालों को दरदरा पीस लें
३. इस कड़ाही मसाले को एक तरफ रख दें
४. एक कड़ाही में तेल गरम करें
५. १ टी स्पून साबुत धनिया, १ टी स्पून जीरा, २ साबुत लाल मिर्च डालें और १ मिनट तक भूनें
६. प्याज डालें और सुनेहर होने तक भूनें
७. अदरक लहसुन का पेस्ट डालें और २ मिनट भूनें
८. टमाटर, नमक डालें और २ मिनट तक भूनें
९. लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, गरम मसाला पाउडर, हरी मिर्च डालें , अच्छे से मिलाएं और २ मिनट भूनें
१०. काजू पेस्ट डालें और मिलाएं (ऐच्छिक)
११. मशरुम, हरी मटर डालें और मिलाएं
१२. १/२ कप पानी डालें और ६-८ मिनट तक माध्यम आंच पर पकने दें
१३. क्रीम डालें और मिलाएं (ऐच्छिक)
१४. २ टेबल स्पून कड़ाही मसाला, धनिया पत्ती डालें और अच्छे से मिलाएं
१५. सर्विंग बाउल में निकाल कर बचा हुआ कड़ाही मसाला छिड़कें
१६. क्रीम से सजाएँ और रोटी या पराठे के साथ सर्व करें
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