Methi Aur Kache Kele Ki Sabzi (Fenugreek Greens & Raw Banana Stir Fry) | मेथी और कच्चे केले की सब्ज़ी

Methi Aur Kache Kele Ki Sabzi


Ingredients :

Raw Banana (Plantains) - 500 gm
Methi Leaves (Fenugreek Leaves) - 1 cup (roughly chopped)
Onion (finely chopped) - 1
Tomato (finely chopped) - 1
Ginger (grated) - 1 tbsp
Green Chilli (finely chopped) - 1
Cumin seeds - 1 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Coriander Powder - 2 tsp
Cooking oil  -  2 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste

Method :

1. Peel the skin of the bananas, chop them into cubes and place them in a bowl of water until further cooking. This step is to avoid oxidation and the raw bananas from turning brownish.
2. Heat oil in a kadai, add the cumin seeds and let them splutter.
3. Once they splutter, add the onions and saute till the onions turn translucent.
4. Add the ginger, green chillies and saute for about a minute on low medium heat or till the raw smell vanishes.
5. Once the ginger is cooked thoroughly, add the tomatoes and saute until the tomatoes turn mushy.
6. Now add in red chilli powder, coriander powder and turmeric powder and mix well.
7. Now add in the fenugreek leaves
8. Let the fenugreek leaves wilt a bit
9. Drain all the water from the raw bananas and add them to the kadai/pan.
10. Season with salt and mix everything well. 
11. Cover and cook the Methi Kache Kele Ki Sabzi on low heat. 
12. This might take 10-12 minutes. Keep stirring in between .
13. Once the plantains are cooked, saute Methi Kache Kele Ki Sabzi till the water dry out. Switch off the heat.
14. Serve Methi Aur Kache Kele Ki Sabzi (Fenugreek Greens & Raw Banana Stir Fry) as a side dish along with any meal. 

मेथी और कच्चे केले की सब्ज़ी  

सामग्री :

कच्चा केला - ५०० ग्राम 
मेथी के पत्ते - १ कप (कटे हुए)
प्याज (बारीक कटा हुआ) - १ 
टमाटर (बारीक कटा हुआ) - १
अदरक (कसा हुआ ) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - १
जीरा - १ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच 
धनिया पाउडर - २ छोटे चम्मच 
तेल - २ छोटे चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार 

विधि :

१. केलों को छील लें और छोटे छोटे चौकोर टुकड़ों में काट कर उन्हें पानी के बर्तन में डालें. इस प्रकार कच्चे केले को काला होने से बचा सकते हैं.
२. कड़ाही में तेल गरम करें , जीरा डालें और तड़कने दें 
३. जब जीरा तड़क जाये प्याज डालें और पारदर्शी होने तक भूनें 
४. अदरक, हरी मिर्च डालें और १ मिनट तक या कच्चे पन की खुशबु जाने तक मध्यम आंच पर भूनें 
५. जब अदरक भून जाये तब उसमे टमाटर डाल दीजिये और उसे तब तक भूनें जब तक टमाटर गल जाये 
६. अब लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर डालें और अच्छे से मिलाएं 
७. अब मेथी के पत्ते डालें 
८. मेथी के पत्तों को अच्छे से पकने दीजिये
९. कच्चे केले के टुकड़ों को पानी से निकाल कर कड़ाही में डालें 
१०. नमक डालें और अच्छे से मिलाएं
११. ढक कर धीमे आंच पर मेथी कच्चे केले की सब्ज़ी को पकने दें 
१२. इसमें १०-१२ मिनट का समय लग सकता है. बीच बीच में चलाते रहें  
१३. जब केले पाक जाये  / गल जाये, मेथी कच्चे केले की सब्ज़ी को अच्छे से से भून लें जब तक पानी अच्छे से सूख जाये. आंच बंद कर दें 
१४. मेथी और कच्चे केले की सब्ज़ी को को किसी भी समय के खाने में साइड डिश की तरह परोसें. 

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