Arbi Do Pyaza (Dry) | अरबी दो प्याजा (सूखी)

 🧅🥔Arbi Do Pyaza

A crispy, spicy taro root stir-fry with double onions and bold Indian flavors.


Ingredients :

Arbi (Colocasia) - 250 gm
Onion - 500 gm (Cut into round slices)
Green Chilly - 3 (cut into long pieces)
Ginger (grated) - 1 tbsp
Oil - 2 tbsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Amchur Powder - 1/2 tsp
Garam Masala Powder - 1/2 tsp
Salt- 1 tsp
Coriander leaves (finely chopped) - 1 tbsp
Ajwain (Carom Seeds) - 1/2 tsp
Oil for deep frying

Method:

🥔 Step 1: Boil the Arbi

  • Wash the arbi (taro root) thoroughly.

  • Pressure cook for 2 whistles.

  • Let the pressure release naturally, then remove the arbi and let it cool completely.


🔪 Step 2: Peel and Prep

  • Once cooled, peel the arbi carefully and keep aside.


🍳 Step 3: Deep Fry the Arbi

  • Heat oil in a deep pan for frying.

  • Add the peeled arbi and fry until golden brown and crispy.

  • Remove the fried arbi onto a paper towel-lined plate to drain excess oil.


🧅 Step 4: Prepare the Onion Base

  • In another pan, heat 2 tablespoons of oil.

  • Add ajwain (carom seeds) and let them splutter.

  • Add chopped onions, grated ginger, and green chillies.

  • Sauté for 2–3 minutes, until the onions turn light golden.


🌿 Step 5: Spice It Up

  • Add turmeric powder and sauté for 1–2 minutes.

  • Add the fried arbi to the pan and mix well.

  • Sprinkle in:

    • Red chilli powder

    • Coriander powder

    • Garam masala

    • Salt to taste

  • Stir-fry everything for 2–3 minutes to coat the arbi evenly.


🍋 Step 6: Finish with a Tangy Twist

  • Add amchur (dry mango) powder and give it a final mix.

  • Turn off the heat.


🌿 Step 7: Garnish and Serve

  • Garnish with fresh coriander leaves.

  • Serve hot with poori, paratha, or roti for a satisfying meal.


अरबी दो प्याजा (सूखी)

सामग्री :

अरबी (घुइंया) - २५०  ग्राम
प्याज - ५०० ग्राम (गोल छल्लों में कटी हुई)
तेल - २ बड़े चम्मच
हरी मिर्च - ३ (लम्बे बड़े टुकडो में कटी हुई)
अदरक (कद्दूकस किया हुआ) -1 बड़ा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
धनियाँ पाउडर - १ छोटा चम्मच
अमचूर पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
गरम मसाला पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हरा धनियाँ (बारीक कटा हुआ) - १ चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
अजवाईन - १/२ छोटा चम्मच
अरबी तलने के लिए तेल

विधि :

१. अरबी को धोकर इसे प्रेशर कुकर में डालकर २ सीटी आने तक उबाल लें
२. जब कुकर का प्रेशर ख़त्म हो जाए तब उबली हुई अरबी को निकाल कर ठंडा करें
३. उबली अरबी को छील लें
४. अरबी को डीप फ्राई करने के लिए एक कढ़ाही में आवश्यकतानुसार तेल डालकर गरम करने के लिए गैस पर रखें
५. जब तेल गरम हो जाए तब उबली हुई अरबी को तल लें
६. गरम तेल में डालकर सुनहरा होने तक अरबी को तल लें
७. तली हुई अरबी को एक प्लेट में निकाल लें
८. कढ़ाही में २ चम्मच तेल डालकर गरम होने के लिए रखें
९. जब तेल गरम हो जाए तब गरम तेल में अजवाईन डालकर तड़का लें
१०. अब इसमे कटी हुई प्याज, अदरक और हरी मिर्च को डालकर 2-3 मिनट तक भून लें
११. जब प्याज अच्छी तरह से भून जाये तब इसमें हल्दी पाउडर डालकर थोड़ी देर के लिए भूनें
१२. अब इस मसाले में तली हुई अरबी को डालकर कलछी से अच्छी तरह से मिला लें
१३. अब इसमें ऊपर लाल मिर्च पाउडर, धनियाँ पाउडर, गरम मसाला पाउडर और नमक डालकर कलछी से चलाकर अच्छी तरह से मिला लें जिससे अरबी के ऊपर मसाले की लेयर आ जाये
१४. करीब २ मिनट तक भूनें
१५. अमचूर पाउडर डाल कर अच्छे से मिलाएं  गैस बंद कर दें
१६. गरमा गर्म क्रिस्पी अरबी दो प्याजा को हरा धनियाँ डालकर परोसें
१७. अरबी दो प्याजा को पूरी, परांठा और रोटी के साथ सर्व करें।

Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Quick Easy and Healthy Makhana Chana Crunch | मखाना चना क्रंच

मखाना रेवड़ी | Makhana Revdi - Makhana Peanut Til Jaggery Caramel