Palak Paneer Pulao | पालक पनीर पुलाव | Spinach Cottage Cheese Rice

Palak Paneer Pulao


Ingredients :

Spinach (Palak) - 500 gm
Rice - 1 cup
Salt - 1 tsp
Turmeric Powder - 1/4 tsp
Paneer (Cottage Cheese) - 200 gm (cut into cubes)
Ghee - 1 tbsp
Cumin Seeds - 1 tsp
Onion (chopped) - 1/2 cup (optional)
Ginger (grated) - 1 tbsp
Green chilli (sliced lengthwise) - 1
Black Cardamom - 2
Cinnamon Stick - 1 inch piece
Black Peppercorn - 1/2 tsp
Bay Leaf - 1

Method :

1. Wash and soak the rice for 10 minutes
2. Wash and chop the spinach
3. Grind it to a smooth paste by adding little water
4. Heat 1 tbsp ghee in a Pan
5. Add cumin seeds, black cardamom, cinnamon stick, black peppercorns, bay leaf and let them crackle
6. Now add the onions (optional), ginger, green chilli and saute them for 2 minutes
7. Add salt and turmeric powder and mix well
8. Now add the freshly ground spinach and paneer cubes and let them come to a boil
9. Now remove the soaked rice from water and add it in the pan
10. Add 2 cup water and mix well
11. Lower the flame and cover it and cook for about 30 minutes
12. After 30 minutes check if the rice is done and then remove from heat
13. Give it a mix gently and serve it hot
14. Enjoy Palak Paneer Pulao with Soup, Salad, roasted papad and have a Yummy and Healthy meal

पालक पनीर पुलाव  

सामग्री :

पालक - ५०० ग्राम
चावल - १ कप
नमक - १ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/४ छोटा चम्मच
पनीर - २०० ग्राम (चौकोर टुकड़ों में कटा हुआ)
घी - १ बड़ा चम्मच
जीरा - १ छोटा चम्मच
प्याज (कटा हुआ) - १/२ कप (ऐच्छिक)
अदरक (कासी हुई) - १ बड़ा चम्मच
हरी मिर्च (लम्बाई में कटी हुई) - १
बड़ी इलाइची - २
दालचीनी - १ इंच टुकड़ा
काली मिर्च - १/२ छोटा चम्मच
तेज पत्ता - १ 

विधि :

१. चावल को धो कर पानी में दस मिनट के लिए भिगो दीजिये 
२. पालक को धो कर काट लीजिये 
३. थोड़ा पानी दाल कर पालक को पीस लीजिये
४. एक पैन में घी गरम करें 
५. जीरा, बड़ी इलाइची, दालचीनी, काली मिर्च, तेज पत्ता डालें और सब मसलों को तड़कने दें 
६. अब प्याज (ऐच्छिक), अदरक, हरी मिर्च डालें और २ मिनट तक भूनें 
७. अब नमक और हल्दी डाल कर अच्छे से मिलायें
८. ताज़ा पिसा हुआ पालक और पनीर के टुकड़ों को डालें और उबाल आने दें 
९. अब चावल को पानी से निकाल कर पैन में डालें 
१०. २ कप पानी डालें और अच्छे से मिलायें 
११. आंच धीमी कर दें और ढक कर ३० मिनट तक पकने दें 
१२. ३० मिनट के बाद देख लें अगर चावल पक गया है तो आंच बंद कर दें 
१३. हलके हाथ से चावल को चला लें एयर गरम गरम परोसें 
१४. पालक पनीर पुलाओ का आनंद सूप, सलाद और भुने हुए पापड़ के साथ लें और एक स्वादिष्ट और पौष्टिक भोजन खायें. 


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