Sooji Ke Pakode | Instant Rava Pakoda | सूजी के पकोड़े
Sooji Ke Pakode
Ingredients :
Sooji - 1.5 cupCurd - 4 tbsp
Ginger (grated) - 1 tbsp
Green Chilli (finely chopped) - 1 tsp
Onion (finely chopped) - 1 cup
Green coriander (finely chopped) - 2 tbsp
Curry leaves (finely chopped) - 1 tbsp
Salt - 1/2 tsp or as per taste
Oil for frying
Method:
1. Transfer sooji in a mixing bowl2. Add chopped onion, ginger, green coriander, curry leaves, curd, green chilli and mix well
3. Add 1 cup water little by little and mix well
4. Add salt and mix nicely
5. Set aside for 5 minutes
6. Heat oil for frying the pakodas
7. Lower the flame to medium hot.
8. Take the sooji mixture in a spoon and slowly drop it in the oil. Similarly drop 7-8 spoons of mixture in the oil
9. Flip the pakodas after 2 minutes to cook them from other side
10. Fry the pakodas till they turn golden brown from all sides
11. Take them out in a plate
12. Similarly make pakodas from rest of the batter
13. Serve the pakodas with chutney or ketchup
14. Sooji pakodas are healthy snacks and quick and easy to make.
सूजी के पकोड़े
सामग्री :
सूजी - १.५ कपदही - ४ बड़े चम्मच
अदरक (कसी हुई) - १ बड़ा चम्मच
कुटी लाल मिर्च - १ छोटा चम्मच
प्याज (बारीक कटा हुआ) - १ कप
हरा धनिया (बारीक कटा हुआ) - २ बड़े चम्मच
नमक - १/२ छोटा चम्मच या स्वाद अनुसार
तलने के लिए तेल
विधि :
१. सूजी को एक बड़े बाउल में निकाल लें२. सूजी में प्याज, अदरक, हरा धनिया, दही, लाल मिर्च डालें और अच्छे से मिलायें
३. इसमें १ कप पानी धीरे धीरे डालें और मिलायें
४. नमक और सोडा डालें और मिलायें
५. ५ मिनट क्र लिए रख दें
६. पकोड़े तलने के लिए तेल गरम करें
७. आंच को मडजयम कर दें
८. सूजी मिश्रण को एक चम्मच में ले कर धीरे से तेल में डालें . इसी प्रकार ७-८ चम्मच मिश्रण तेल में डालें
९. करीब २ मिनट बाद पकोड़ों को पलट दें ताकि ये दूसरी तरफ से भी सिक जायें
१०. पकोड़ों को सब तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तलें
११. पकोड़ों को प्लेट में निकाल लें
१२. इसी प्रकार बाकी मिश्रण के भी पकोड़े बना लें
१३. पकोड़ों को चटनी या सॉस के साथ परोसें
१४. सूजी पकोड़ा बहुत जल्दी और आसानी से बनने वाला नाश्ता है
Comments
Post a Comment