Tandoori Wheat Naan- On Tawa | आटे का नान - तवा पर

Wheat Naan- On Tawa

 

Ingredients :

Wheat flour - 1.5 cup
Curd - 1/2 cup
Salt - 1 tsp
Sugar - 1 tsp
Baking powder - 1/2 tsp
Baking Soda - 1/4 tsp
Oil - 2 tbsp
Kalonji (Onion seeds) - 1 tsp
Green Coriander (finely chopped) - 1 tbsp

Method :

1. Take wheat flour in a big plate or thali
2. Add curd, salt, sugar, baking powder, baking soda in it
3. Mix well
4. Knead a soft dough using water little by little
5. Put 1/2 tbsp oil on the dough and knead again
6. Again put 1/2 tbsp oil on the dough and knead to make it smooth
7. Apply 1 tbsp oil on the dough and cover it. Keep it aside for 15 minutes
8. Take a small portion of the dough and make it smooth by rolling between your palms
9. Dust the rolling board with dry flour and roll an oval shape chapati with the dough ball
10. Sprinkle little coriander leaves, kalonji, garlic on the chapati
11. Again roll with rolling pin so that these things stick to the chapati
12. Now carefully flip the chapati on the rolling board
13. Apply a generous amount of water on the chapati
14. Carefully lift the chapati and place it on hot tawa(with handle) with the wet side sticking on the tawa
15. Bubbles will start appearing on the chapati
16. Cook for about one minute and then lift the tawa and flip it and place it on the flame to cook the chapati from other side
17. Keep moving the tawa so that the chapati is cooked at all ends
18. With a spatula remove the naan in a plate
19. Apply butter and serve it hot with Chhole, Rajma, Paneer, Dal Makhani or any Vegetable of your choice

आटे का नान - तवा पर

सामग्री :

आटा - १.५ कप
दही - १/२ कप
नमक - १ टी स्पून 
चीनी - १ टी स्पून  
बेकिंग पाउडर - १/२ टी स्पून 
बेकिंग सोडा - १/४ टी स्पून  
तेल - २ टेबल स्पून  
कलोंजी - १ टी स्पून 
धनिया पत्ती (बारीक कटी हुई) - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. आटे को एक बड़ी प्लेट या थाली में लें 
२. इसमें दही, नमक, चीनी, बेकिंग पाउडर, बेकिंग सोडा डालें
३. अच्छे से मिलायें
४. थोड़ा थोड़ा पानी डालते हुए नरम आटा गूंथ लें 
५. १/२ टेबल स्पून तेल डाल कर आटे को अच्छे से गूंथें 
६. फिर से १/२ टेबल स्पून तेल डाल कर आटे को गूंथें 
७. आटे पर १ टेबल स्पून तेल लगा कर ढक दें. १५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें 
८. आटे की एक छोटी सी लोई तोड़ें और हथेलियों के बीच में घुमाते हुए चिकना कर लें 
९. चकले पर थोड़ा सूखा आटा डालें और आटे की लोई को लम्बाई (अंडाकार) में बेल लें 
१०. रोटी पर थोड़ी सी धनिया पत्ती और कलोंजी फैलायें
११. फिर से बेलन से बेलें ताकि धनिया और कलोंजी चिपक जाये
१२. अब धीरे से रोटी को चकले पर पलट लें 
१३. रोटी पर अच्छे से पानी लगायें
१४. बहुत ध्यान से रोटी को उठायें और गरम तवे (हैंडल वाला) पर ऐसे डालें ताकि गीली सतह तवे पर हो  
१५. चपाती पर बुलबुले उठते हुए दिखेंगे 
१६. करीब १ मिनट तक पकायें और फिर तवे को उठा कर पलट कर आंच पर रखें और चपाती को दूसरी तरफ से सेकें
१७. तवे को थोड़ा घुमाते रहें ताकि चपाती हर कोने से सिक जाये
१८. एक पलटे से नान को प्लेट में निकालें 
१९. मक्खन लगायें और गरम गरम छोले, राजमा, पनीर, दाल मखनी या अपनी पसंद की किसी भी सब्जी के साथ परोसें 

No oven, No yeast, No maida....
Whole Wheat (Aata) Nan, without using Yeast and Oven. Home tawa is used to cook this. Very simple, easy and quick recipe to prepare Naan. It tastes same as a butter naan ordered in restaurant but is more healthier!!!
Although garlic is not used in this recipe, but if you wish to prepare garlic naan, just add 1 tbsp crushed garlic in the dough... 

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