Nariyal Paag | Nariyal Katli | Coconut Burfi | नारियल पाग | नारियल बर्फी

Nariyal Paag



Ingredients :

Desiccated Coconut - 200 gm
Sugar - 200 gm

Method :

1. Heat a kadahi and dry roast the coconut powder for 2-3 minutes
2. Take it out in a plate and let it cool
3. Take 1- cup water in the kadahi and let it boil
4. Add sugar and let it cook
5. Prepare sugar syrup of one thread consistency (To check- take a drop of syrup in a bowl and touch the syrup with a clean forefinger and then touch your thumb and forefinger together and pull apart gently. One-thread consistency is when a single thread is formed (and does not break) when your forefinger and your thumb are pulled apart gently. 
6. Immediately add the roasted coconut powder and mix nicely
7. Now transfer these contents on a plate greased with ghee
8. Pat the mixture with a spatula or lower side of a bowl and make it smooth
9. Make marks of burfi with the help of a knife of your desired shape and size
10. Let it cool. Now take it out and keep it in an air tight container 
11. You can enjoy this delicious Nariyali ki burfi for 10 - 15 days
12. This is a sweet that is specially prepared as prasad for Janmashtmi 

नारियल पाग

सामग्री : 

नारियल का बुरादा - २०० ग्राम
चीनी - २०० ग्राम

विधि :

१. एक कड़ाही गरम करें और नारियल के बुरादे को २-३ मिनट तक सूखा भूनें 
२. इसे एक प्लेट में निकाल लें 
३. कड़ाही में १ कप पानी दाल कर उबलने रखें 
४. जैसे ही पानी उबलने लगे चीनी डाल दें
५. एक तार के चाशनी बनायें  (चेक करने के लिए - एक बूँद चाशनी एक कटोरी में निकालें और चाशनी को साफ़ तर्जनी ऊँगली और अगूंठे के बीच में रख कर धीरे से खोलें. एक तार की चाशनी में एक तार सा दिखेगा (जो जल्दी टूट नहीं रहा होगा) 
६. तुरंत नारियल का बुरादा डालें और अच्छे से चलाएं 
७. अब इस मिश्रण को तुरंत एक चिकनी करी  हुई थाली में डालें
८. अब इस मिश्रण को एक कटोरी की सतह से या करछुल से दबा का एक सार कर लें 
९. चाकू से बर्फी के मनचाहे आकर में निशान लगा लें 
१०. इसे ठंडा होने दें अब इसे निकाल कर एक हवा बंद डिब्बे में रख दें 
११. आप इस स्वादिष्ट खरबूजे के बीज की बर्फी का आनंद १०-१५ दिन तक ले सकते हैं 
१२. यह मिठाई विशेषकर जन्माष्टमी में प्रसाद के रूप में बनायीं जाती है   

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