Instant Malai Peda with Condensed Milk | इंस्टेंट मलाई पेड़ा कंडेंस्ड मिल्क वाला

Instant Malai Peda using Condensed Milk



Ingredients :

Condensed Milk - 400 gm
Milk - 1.5 cup
Cornflour - 1 tsp
Lemon Juice - 1 tbsp
Green Cardamoms (powdered) - 4-5
Desi Ghee - 1 tbsp
Pistachios for garnishing

Method :

1. Heat ghee in a pan
2. Add milk and lemon juice
3. Cook till the mixture starts curdling
4. Make a paste of cornflour with 2 tbsp water and add it to the milk mixture after it curdles
5. Add condensed milk and continue cooking on medium flame by stirring in between 
6. Cook till the mixture leaves the sides of the pan 
7. Add cardamom powder and mix
8. Remove from the flame and transfer to a dish
9. Let it cool a bit
10. Apply little ghee on your palms and shape the warm mixture to pedas
11. Garnish with pistachios
12. You can enjoy these Malai Pedas for 5-7 days if kept at room temperature and 30 days in refrigerator

इंस्टेंट मलाई पेड़ा कंडेंस्ड मिल्क वाला 

सामग्री :

कंडेंस्ड मिल्क - ४०० ग्राम 
दूध - १.५ कप
कोर्न्फ्लौर - १ टी स्पून 
निम्बू का रस - १/४ टी स्पून 
हरी इलाइची (पाउडर) - ४-५ 
देसी घी - १ टेबल स्पून 
सजाने के लिए पिस्ता 

विधि :

१. घी को एक पैन में गरम करें 
२. दूध और निम्बू का रस डालें 
३. तब तक पकाएं जब दूध फटने लगे 
४. कोर्न्फ्लौर को २ टेबल स्पून पानी में मिला कर पेस्ट बना लें और जब दूध फट जाये तब उसमे डाल दें
५. कंडेंस्ड मिल्क डालें और चलाते हुए धीमी आंच पर पकाते रहें 
६. तब तक पकाएं जब तक मिश्रण पैन के किनारों को छोड़ने लगे 
७. इलाइची पाउडर डाल कर मिलायें 
८. आंच से उतार लें और एक दूसरे बर्तन में निकाल लें 
९. थोड़ा ठंडा होने दें 
१०. हलके गरम मिश्रण से छोटे छोटे पेड़े बना लें 
११. पिस्ता से सजा दें 
१२. आप इन मलाई पेड़ों का आनंद सामान्य तापमान में ५-७ दिन तक ले सकते हैं और फ्रिज में रख कर ३० दिन तक ये स्वादिष्ट रहते हैं 

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