Bajra Methi Puri | बाजरा मेथी पूरी

Bajra Methi Puri



Ingredients :

Bajra/ Pearl Millet flour - 1 cup
Whole wheat flour - ½ cup
Fresh fenugreek leaves (finely chopped) - ½ cup 
Salt - 2 tsp or as per taste 
Ajwain / carom seeds - 1 tsp 
Ginger powder - 1 tsp 
Coriander powder - 1 tsp 
Red chilly powder - 1 tsp 
Turmeric powder - 1 tsp 
Oil for deep frying

Method :

1. In a mixing bowl add bajra flour, whole wheat flour, salt, ajwain
2. Now add ginger powder, coriander powder, red chilli powder, turmeric powder. 
3. Using your fingers mix everything together. 
4. Add fenugreek leaves and mix with flour mixture.
5. Using warm water, knead the flour mixture into a tight dough. Be careful to add water little by little
6. Heat oil in a deep kadhai/wok 
7. Take a small lime size portion from the dough and make a ball.
8. Use a plastic sheet or butter paper, apply little oil and place the dough ball and press it little. 
9. Apply little oil on the dough ball and cover with another plastic sheet or butter paper
10.  Roll bajra dough ball into an approx 4” circle. 
11. Take out poori easily from the butter paper
12. Carefully put rolled Puri into the hot oil and fry till it puffs up and is golden brown on both sides.
13. Similarly fry pooris from rest of the dough
14. Serve Methi Bajra Puris hot with your favourite curry, rayta or pickle.
15. You can enjoy Bajra Methi Puri in morning breakfast, Brunch or with any meal specially during Winters

Tips to Remember :

  • If you find it difficult to roll, it maybe because the dough is too soft. Add a little more flour to the dough.
  • You can also use dried fenugreek in the recipe and/or other green leafy vegetable.
  • Use mashed boiled potato in place of wheat flour for a completely gluten-free Puri.
  • Make sure the oil is hot enough so that puris puff up nicely 

बाजरा मेथी पूरी 

सामग्री :

बाजरा आटा - १ कप
गेहूं का आटा - १/२ कप
मेथी का साग (बारीक कटा) - १/२ कप
नमक - २ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
अजवाइन - १ टी स्पून  
सोंठ(अदरक) पाउडर - १ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - १ टी स्पून 
तलने के लिए तेल 

विधि :

१ एक बाउल में बाजरा का आटा, गेहूं का आटा , नमक, अजवाइन डालें 
२ अब सोंठ पाउडर, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर डालें 
३ उँगलियों से सब सामग्री को मिलायें 
४ मेथी के पत्ते डालें और आते में अच्छे से मिलायें 
५ गुनगुना पानी लें और थोड़ा थोड़ा डालते हुए कड़ा आटा गूंथ लें। ध्यान रखें की पानी थोड़ा थोड़ा ही डालें 
६ कड़ाही में तेल गरम करने रख दें 
७ एक निम्बू के बराबर आटा गुंथे हुए आटे से लें और गोला बना लें 
८ एक प्लास्टिक शीट या बटर पेपर पर हल्का सा तेल लगाएं और आटे के गोले को उस पर रख कर हल्का दबायें
९ उस गोले पर हल्का तेल लगाएं और एक और बटर पेपर या प्लास्टिक शीट रखें 
१० अब बाजरा आटे की लोई को ४" बड़ा गोल बेल लें 
११ पूरी को बटर पेपर से आसानी से निकाल लें 
१२ उसे ध्यान से गरम तेल में डालें और फूल कर दोनों तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तल लें  
१३ इसी प्रकार बाकी आटे की भी पूरी बना लें 
१४ गरम गरम पूरी को मन पसंद सब्जी या रायता या अचार के साथ परोसें
१५ सर्दियों में इसका आनंद सुबह के नाश्ते में या किसी ही समय के खाने में लीजिये 

सुझाव :

  • अगर आपको पूरी बेलने में दिक्कत हो रही है, तो आपका आटा मुलायम है।  थोड़ा आटा डाल कर उसे सख्त कर लें 
  • आप चाहे तो इस रेसिपी में सूखी हुई मेथी और कोई और हरी पत्ते दार सब्जी का भी प्रयोग कर सकते हैं 
  • ग्लूटेन फ्री पूरी बनाने के लिए गेहूं के आटे की जगह उबला हुआ आलू डाल लें  
  • ध्यान रखें की तेल अच्छे से गरम हो ताकि पूरी फूल जाये और अच्छे से सिक जाये 


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