Jaggery (Gud) Paratha | गुड़ पराठा

Jaggery (Gud) Paratha





Ingredients :

Whole wheat flour - 2 cup
Jaggery (Gud) - 2 cup (small pieces)
White sesame seeds - 1 tsp
Cashew nuts powder - 1 tbsp
Almonds powder - 1 tbsp
Pistachios powder - 1 tbsp
Raisins (finely chopped) - 1 tbsp
Desi Ghee to fry parathas

Method :

1. Take flour in a bowl and adding water little by little knead a soft dough
2. In a separate bowl mix jaggery, sesame seeds, cashew powder, almond powder, pistachios powder and raisins
3. Divide the dough into 8-10 portions and make a ball of each portion
4. Take a ball and roll it into a thick circle
5. Place 2 tbsp jaggery mixture in the center of the circle and fold it from all sides to close it
6. Now with light hand roll this filled dough into a paratha
7. Heat Tawa or griddle on medium heat and brush with little ghee
8. Place the paratha on the tawa and using ghee saute it 
9. Flip it and apply little more ghee and cook till it becomes golden brown from both sides
10. Prepare parathas in the same way from rest of the dough balls
11. You can enjoy these Jaggery Parathas as breakfast or after meal sweet dish as well

गुड़ पराठा 

सामग्री :

आटा - २ कप
गुड़ -२ कप (छोटे टुकड़े)
सफ़ेद टिल - १ टी स्पून 
काजू पाउडर - १ टेबल स्पून 
बादाम पाउडर - १ टेबल स्पून 
पिस्ता पाउडर - १ टेबल स्पून
किशमिश (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून
देसी घी पराठे सेकने के लिए 

विधि :

१. एक बाउल में आटा लें और थोड़ा थोड़ा पानी डालते हुए मुलायम आटा गूंथ लें 
२. एक दूसरे बाउल में गुड़, तल, काजू पाउडर, बादाम पोएडर, पिस्ता पाउडर और किशमिश को मिला लें 
३. गुंथे हुए आते को ८-१० बराबर भागों में बाँट लें और हर एक का पेड़ा बना लें 
४. एक पेड़ा लें और एक मोटी गोल चपाती बेल लें 
५. चपाती के बीच में २ टेबल स्पून गुड़ मिश्रण डालें और चपाती को सब तरफ से मोड़ कर बंद कर दें 
६. अब हलके हाथ से भरा हुआ पराठा बेल लें
७. तवा को मध्यम आंच पर गरम करें और हल्का घी लगा लें 
८. तवा पर पराठा डालें और हल्का घी लगा कर सकें 
९. पलट दें और थोड़ा घी और लगाएं और दोनों तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक सेक लें 
१०. बाकी आटे के भी इसी प्रकार पराठा बना लें 
११. आप इन पराठों का आनंद नाश्ते में या खाने के बाद मीठा खाने के लिए ले सकते हैं 



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