Matar Fare | Matar Phale | मटर फरे | मटर फले

Matar Phare



Ingredients :

Green peas - 1cup (boiled)
Rice flour - 1 cup
Green Chilli - 1 (finely chopped)
Green Coriander - 1 tbsp (finely chopped)
Ginger - 1/2 tsp (finely chopped)
Red chilli powder - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Amchur powder - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Oil - 2 tbsp

Method :

1. Heat 1/2 tbsp oil in a pan
2. Add hing, cumin seeds,green chilli, ginger and saute little
3. Add boiled green peas, red chilli powder, coriander powder, amchur powder and mix nicely
4. Saute for 2-3 minutes 
5. Add 1/2 tsp salt, 1 tbsp green coriander and mix nicely
6. Take it out in a bowl and mash it little and keep it aside
7. In a pan add 2 cup water, 1/2 tbsp oil, 1/2 tsp salt and keep for boiling
8. When it starts boiling, lower the flame, add rice flour little by little and keep mixing
9. When it becomes like a dough remove from heat
10. Cover and keep for 5 minutes
11. When it is little cool then using your palm mash it and make it smooth
12. Now divide the dough into 8 equal balls
13. Using oil roll a ball in a circular manner
14. Place 1 tbsp peas mixture in the center of the circle
15. Fold the circle to make a cylindrical shape (Phale)
16. Press the cylinder on both ends to close the cylinder
17. Similarly make such cylindrical shapes from rest of balls
18. Steam them in a steamer or Idli maker or on a colander placed on a boiling water pan for 10 minutes
19. Cut the Phale into circular pieces
20. You can enjoy the pieces after frying or as it is without frying
21. Heat 1 tbsp oil in a frying pan and fry some of the pieces till they are light golden from both sides
22. Serve tasty Matar Phale with green chutney or sweet chutney

मटर फले  

सामग्री :

हरी मटर - १ कप (उबली हुई)
चावल का आटा - १ कप 
हरी मिर्च - १ (बारीक कटी)
हरी धनिया - १ टेबल स्पून (बारीक कटी)
अदरक - १/२ टी स्पून (बारीक कटी)
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
हींग - १/४ टी स्पून 
जीरा - १/२ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून 
अमचूर पाउडर - १/२ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
तेल - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. एक पैन में १/२ टेबल स्पून तेल गरम करें 
२. हींग, जीरा, हरी मिर्च,अदरक डालें और थोड़ा भूनें 
३. उबला हुई मटर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, अमचूर पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
४. २-३ मिनट तक भूनें 
५. १/२ टी स्पून नमक, १ टेबल स्पून धनिया पट्टी डालें और मिलायें 
६. इसे एक बाउल में निकाले और थोड़ा मैश कर के एक तरफ रख दें 
७. एक पैन में २ कप पानी, १/२ टेबल पून तेल, १/२ टी स्पून नमक डालें और उबलने रखें 
८. जब उबलने लगे , आंच धीमी कर दें, और चावल का आटा थोड़ा थोड़ा कर के डालें और मिलाते रहें  
९. जब ये एकदम गाढ़ा हो जाये, गुंथे हुए आटे की तरह, इसे आंच से उतार लें 
१०. ढक कर ५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें 
११. जब ये थोड़ा ठंडा हो जाये तो इसे मसल कर चिकना कर लें 
१२. इसे ८ बराबर भागों में बाँट लें और गोले बना लें 
१३. हल्का सा तेल लगा कर एक गोले को गोलाकार में बेल लें 
१४. गोलाकार के बीच में १ टेबल स्पून मटर का मिश्रण रखें 
१५. गोलाकार को मोड़ते हुए बेलनाकार (सिलिंडर) बना लें
१६.  बेलनाकार को दोनों सिरे से दबाते हुए बंद कर दें 
१७. इसी प्रकार बाकी गोलों से भी बेलनाकार फले बना लें 
१८. इन फरों / फलों को स्टीमर, इडली बर्तन या उबलते पानी के पतीले के ऊपर छलनी में रख कर भाप में पकायें 
१९. फरों / फलों को गोलों में काट लें 
२०. आप इन गोलों का आनंद सेक कर या ऐसे ही ले सकते हैं 
२१. एक फ्राइंग पैन में १ टेबल स्पून गरम करें और कुछ गोलों को दोनों तरफ से हल्का भूरा होने तक सेक लें 
२२. स्वादिष्ट मटर फले को हरी चटनी या मीठी चटनी के साथ परोसें 

Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी