Rava Kesari (Basant Panchami Special) | Kesari Sooji Halwa | रवा केसरी | केसरी सूजी हलवा

Rava Kesari



Ingredients :

Semolina (Sooji) - 1/2 cup
Desi Ghee - 4 tbsp
Saffron strands - 8-10
Milk - 2 cups
Sugar - 1 cup
Turmeric powder - a pinch
Pistachios (chopped) - 1/2 tbsp

Method :

1. Add saffron strands to 2 tbsp warm water and dissolve 
2. In a pan heat ghee and add semolina. 
3. Cook on low flame for 5-6 minutes till its aromatic and light brown in colour.
4. Add milk (room temperature) and kesar water to the roasted semolina and mix on low flame
5. Add sugar gradually on a low flame. Keep stirring.
6. Add a pinch of turmeric for a beautiful and natural yellow colour.
7. Cook Rava Kesari stirring continuously on a low flame for 3-4 minutes. Cook till the ghee separates.
8. Garnish with pistachios and enjoy Rava Kesari, specially on the auspicious occassion of Basant Panchami

Tips to Remember :

1. Add milk at room temperature as it ensures that it doesn't curdle
2. You can adjust sugar as per your taste
3. You can add nuts and cardamom powder, although did not use it to keep the kesar flavour powerful
4. Don't over cook semolina. Keep it light brown, or else it will neither look nor taste delicious.
5. You can replace milk with water but milk definitely enhances the taste

रवा केसरी 

सामग्री :

रवा (सूजी) - १/२ कप
देसी घी - ४ टेबल स्पून
केसर धागे - ८-१०
दूध - २ कप
चीनी - १ कप
हल्दी पाउडर - एक चुटकी
पिस्ता (कटे हुए) - १/२ टेबल स्पून

विधि :

१. केसर के धागे २ टेबल स्पून गरम पानी में डाल कर मिलायें 
२. एक पैन में घी गरम करें और सूजी डालें 
३. धीमी आंच पर ५-६ मिनट भूनें या जब तक सूजी हलकी भूरी ही जाये और खुशबू आने लगे 
४ भुनी हुई सूजी में दूध (सामान्य तामपान), केसर का पानी डालें और धीमी आंच पर पकाते हुए मिलायें 
५. धीमी आंच पर चीनी धीरे धीरे डालते हुए मिलाते रहें   
६. सूंदर और कुदरती पीले रंग के लिए एक चुटकी हल्दी डालें 
७. रवा केसरी को लगातार चलाते हुए धीमी आंच पर ३-४ मिनट पकायें. घी के लग होने तक पकायें 
८. पिस्ता से सजायें और रवा केसरी का आनंद लें, विशेषकर बसंत पंचमी के पावन पर्व पर   

सुझाव :

१. सामान्य तापमान का दूध ही डालें ताकि दूध फट न जाये
२. आप चीनी अपने स्वाद अनुसार डाल सकते हैं
३. आप चाहें तो इलाइची पाउडर, बादाम आदि डाल डाल सकते हैं , परन्तु नहीं डाला है जिससे केसर का स्वाद और सुगंध प्रबल रहे
४. सूजी को ज़्यादा न भूनें इसे हल्का भूरा ही रखें, वर्ना न ही ये देखने में न खाने में स्वादिष्ट लगेगी
५. अगर आप चाहें तो दूध की जगह पानी डाल सकते हैं पर निश्चित रूप से दूध से स्वाद ज़्यादा बढ़ जायेगा 


Rava Kesari is a simple and quick dessert prepared with very basic ingredients. In this recipe any nuts or cardamom powder are not added to make kesar i.e. saffron to overpower the flavours.  Although enough saffron to flavour Rava Kesari has been used but to get perfect saffron colour you will have to add food colouring, and did not want to use food colouring. Instead, added turmeric to give it a beautiful yellow colour.

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