Eggless Bhurji | Plant Based Bhurji | Soya Matar Bhurji | Vegan Recipe | सोया मटर भुर्जी

Soya Matar Bhurji



Ingredients:

Soya Granules - 1 cup
Onion (finely chopped)- 3/4 cup 
Tomato (finely chopped)- 3/4 cup 
Capsicum (finely chopped) - 1/2 cup
Green peas (boiled) - 1/2 cup
Green Chilli (finely chopped) - 1 
Ginger (finely chopped) - 1 tsp 
Salt - 1 tsp or as per taste
Turmeric powder - 1/4 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/4 tsp
Lemon juice - 2 tsp
Oil - 2 tbsp
Coriander leaves (finely chopped) - 1 tsp 

Method:

1. Boil Soya granules in enough water for 3 minutes
2. Wash them in running water in a sieve 
3. Squueze excess water and keep them aside
4. Heat Oil in a Pan and fry onions till they become translucent
5. Add ginger, green chillies and stir well for 2 minutes
6. Add tomatoes, salt, 2 tbsp water and cook till tomatoes become mushy
7. Add turmeric powder, red chilli powder, garam masala powder and cook on medium flame while stirring continuously
8. Add capsicum, green peas and boiled soya granules
9. Mix nicely. Cover and cook on low flame for 4-5 minutes
10. Switch off the flame, add lemon juice and mix well
11. Serve hot, garnished with chopped coriander leaves

सोया मटर भुर्जी 

सामग्री :

सोया ग्रैन्यूल्स - १ कप 
प्याज (बारीक कटा) -३/४ कप  
टमाटर (बारीक कटा) -३/४ कप 
शिमला मिर्च (बारीक कटा) -१/२ कप  
मटर (उबली हुई) - १/२ कप 
हरी मिर्च (बारीक कटी)  - १ 
अदरक (बारीक कटी) - १ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
हल्दी पाउडर - १/४ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून 
निम्बू का रस - २ टी स्पून
तेल - २ टेबल स्पून
धनिया पत्ती (बारीक कटी) - १ टी स्पून 

विधि :

१. सोया ग्रैन्यूल्स को पर्याप्त पानी में ३ मिनट उबालें 
२. इसे पानी की धार में अच्छे से धोयें
३. अतिरिक्त पानी को निचोड़ दें और इन्हे एक तरफ रख दें  
४. एक पैन में तेल गरम करें और प्याज को पारदर्शी होने तक भूनें 
५. अदरक और हरी मिर्च डालें और २ मिनट तक भूनें 
६. टमाटर, नमक, २ टेबल स्पून पानी डालें और टमाटर के गल जाने तक पकायें
७. हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें और मध्यम आंच पर लगातार चलाते हुए पकायें  
८. शिमला मिर्च, मटर और उबले हुए सोया ग्रैन्यूल्स डालें 
९. अच्छे से मिलायें. ढककर धीमी आंच पर ४-५ मिनट पकायें  
१०. आंच बंद कर दें और निम्बू का रस डाल कर अच्छे से मिलायें 
११. हरी धनिया से सजा कर गरम गरम परोसें 

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