Bajra Laddoo | Pearl Millet Laddoo | बाजरा लड्डू

Bajra Laddoo



Ingredients :

Bajra Atta (Pearl Millet Flour) - 1.5 cup
Desi Ghee - 1/2 cup
Jaggery powder - 1 cup
Cashew nuts (finely chopped) - 2 tbsp
Almonds (finely chopped) - 2 tbsp
Dry coconut (grated)- 2 tbsp
Green cardamom powder - 1/2 tsp
Edible gum resin - 2 tbsp

Method :

1. In a pan roast the grated dry coconut for 1-2 minutes to remove its rawness
2. Heat 1/4 cup ghee in a kadahi
3. Add gum resin and roast them on medium heat till they puff and become crunchy
4. Take them out in a plate and keep aside
5. Add bajra atta in the remaining ghee and mix
6. Add 1/4 cup ghee in it and mix
7. Roast it till it becomes golden and fragrant
8. Take it out in a mixing bowl and let it cool completely
9. Pound the fried gum resin slightly to get small pieces
10. When the roasted bajra cools, add cashews, almonds, roasted dried coconut, green cardamom powder, edible gum resin
11. Now add jaggery powder in it
12. Mix all ingredients nicely
13. Take a handful mixture in hand and give it the shape of laddoo  
14. Healthy Bajra Laddoo is ready
15. Similarly make laddoos from remaining mixture
16. Store in an air tight container and enjoy for 1-2 months

बाजरा लड्डू 

सामग्री :

बाजरा आटा - १.५ कप 
देसी घी - १/२ कप 
गुड़ पाउडर - १ कप 
काजू (बारीक कटा) - २ टेबल स्पून 
बादाम (बारीक कटा) - २ टेबल स्पून 
सूखा नारियल (कसा हुआ)- २ टेबल स्पून 
छोटी इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून 
खाने वाला गोंद - २ टेबल स्पून 

विधि :

१. एक पैन में सूखा नारियल  को १-२ मिनट भून लें ताकि इसका कच्चापन हट जाये 
२. एक कड़ाही में १/४ कप घी गरम करें 
३. गोंद डालें और मध्यम आंच पर तब तक भूनें जब तक ये फूल कर कुरकुरा हो जाये 
४. इसे एक प्लेट में निकालें और एक तरफ रख दें 
५. बचे हुए घी में बाजरा आटा डालें और मिलायें
६. इसमें १/४ कप घी डालें और मिलायें 
७. तब तक भूनें जब तक ये सुनेहरा हो जाये और खुशबू आने लगे 
८. इसे एक बड़े प्याले में निकाल लें और पूरा ठंडा होने दें 
९. तले हुए गोंद को हल्का हल्का कूट लें ताकि ये छोटे टुकड़ों में हो जाये 
१०. जब भुना बाजरा ठंडा हो जाये, काजू, बादाम, भुना नारियल, इलाइची पाउडर,गोंद डालें 
११. अब इसमें गुड़ पाउडर डालें 
१२. सारी सामग्री को अच्छे से मिलायें 
१३. तक मुट्ठी मिश्रण लें और इसे लड्डू का आकार दें   
१४. सेहतमंद बाजरा लड्डू तैयार है 
१५. इसी प्रकार बाकी मिश्रण के भी लड्डू बना लें 
१६. हवा बंद बर्तन में रखें और १-२ महीने तक इनका आनंद लें 


Laddoos made with healthy bajra flour, roasted in aromatic ghee, sweetened with jaggery and enriched with crunchy nuts! It is a best option for gluten free healthy Indian sweet option ....

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