Sabut Moong Dal Pakode (Makar Sankranti Special) | साबुत मूंग दाल पकोड़े - मंगोड़े (मकर संक्रांति विशेष)

Sabut Moong Dal Pakode



Ingredients :

Whole moong dal - 2 cups
Ginger (chopped) - 1 inch
Garlic cloves - 5
Green chillies (broken to 2 pieces) - 2
Hing - 1/2 tsp
Amchur powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp or as required
Red chilli powder - 1 tsp
Cumin seeds - 1 tbsp
Coriander seeds - 1/2 tbsp
Fennel seeds - 1 tsp
Radish (grated) - 2 tbsp
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp

Method :

1. Soak whole moong dal for 8-10 hours or overnight
2. Drain out water from soaked moong dal and transfer it into a mixer jar
3. Add chopped ginger, garlic, green chillies, hing, amchur powder, salt, red chilli powder, cumin seeds
4. Now add about 1/3 cup water and grind it to a thick paste
5. Dry roast coriander seeds and fennel seeds for a minute and then pound them coarsely in a mortar pestle 
6. Add coarse coriander and fennel seeds to the dal paste
7. Mix nicely 
8. If the mixture is not thick, add about 1-2 tbsp suji or bread crumbs, mix and leave for 3-4 minutes 
9. Make balls of the mixture and deep fry them in hot oil
10. Fry till they become golden brown
11. Garnish with grated radish, green chutney, green coriander and serve hot

साबुत मूंग दाल पकोड़े - मंगोड़े 

सामग्री :

साबुत मूंग दाल - २ कप
अदरक (कटी हुई) - १ इंच 
लहसुन की कली - 5 
हरी मिर्च (२ टुकड़ों में कटी) - २ 
हींग - १/२ टी स्पून 
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून 
जीरा - १ टेबल स्पून 
साबुत धनिया - १/२ टेबल स्पून 
सौंफ - १ टी स्पून 
मूली (कसी हुई) - २ टेबल स्पून 
हरी धनिया (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून

विधि :

१. साबुत मूंग दाल को ८-१० घंटे या रात भर भिगो कर रखिये 
२. भीगी हुई दाल को पानी से निकाल कर मिक्सर जार में डालें 
३. कटी हुई अदरक, लहसुन, हरी मिर्च, हींग, अमचूर पाउडर, नमक, लाल मिर्च पाउडर, जीरा डालें 
४. अब करीब १/३ कप पानी डालें और गाढ़ा मिश्रण पीस लें 
५. साबुत धनिया और सौंफ को एक मिनट सूखा भून लें और फिर ओखल और मूसल से दरदरा कूट लें  
६. दरदरा पिसा धनिया सौंफ को दाल मिश्रण में डालें 
७. अच्छे से मिलायें  
८. अगर मिश्रण ज़्यादा गाढ़ा न हो तो १-२ टेबल स्पून सूजी या ब्रेड क्रम्ब्स डालें, मिलायें और ३-४ मिनट के लिए छोड़ दें  
९. मिश्रण से गोल आकार के पकोड़े बना कर गरम तेल में तल लें 
१०. सुनेहरा भूरा होने तक तल लें 
११. कसी हुई मूली, हरी चटनी, हरी धनिया से सजाएँ और गरम गरम परोसें 

Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े