Soya Bathua Sabji | सोया बथुआ सब्जी

Soya Bathua Sabji



Ingredients : 

Bathua - 250 gms
Soya chunks - 1 cup
Onion (finely chopped) - 1 cup
Tomato (finely chopped) - 1 cup
Green chillies (finely chopped) - 1 tsp
Ginger (grated) - 1 tsp
Mustard oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chili powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Curd - 1/2 cup

Method :

1. Remove the bathua leaves from the stem and discard the stem
2. Wash the bathua leaves 2 times nicely with water
3. Boil 2 cup water in a pan and add 1/2 tsp salt, soya chunks to it.
4. Cook for about 5 to 6 minutes or until the soya chunks become spongy and enlarged. 
5. Next, run cold water over the cooked soya chunks to rinse them well. 
6. Squeeze out any excess water from the soya chunks and keep them aside
7. Heat oil in a kadahi
8. Add cumin seeds and let them splutter
9. Add finely chopped onion and saute for a while
10. Add grated ginger, chopped green chillies and cook till onions turn transluscent
11. Add 1/2 tsp salt, coriander powder, turmeric powder, red chilli powder and saute for few seconds
12. Add finely chopped tomato and cook till tomatoes are nicely cooked
13. Add curd, mix nicely and cook for 2 minutes
14. Add washed bathua leaves and boiled soya chunks, mix and saute for a minute
15. Add 1/2 cup water and mix
16. Cover and cook for 4-5 minutes on low flame stirring in between
17. Add garam masala powder and mix well
18. Stirring occassionally cook till the water evaporates
19. Switch off the flame and delicious Soya Bathua Sabji is ready to be served
20. Serve Soya Bathua Sabji as a side dish in lunch or dinner with roti, chapati or paratha

सोया बथुआ सब्जी 

सामग्री : 

बथुआ - २५० ग्राम 
सोया बड़ी - १ कप 
प्याज (बारीक कटा) - १ कप 
टमाटर (बारीक कटा) - १ कप
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ टी स्पून 
अदरक (कसी हुई) - १ टी स्पून 
सरसों का तेल - 2 tbsp
जीरा  - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - २ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून  या  स्वाद अनुसार 
दही - १/२ कप 

विधि :

१. बथुआ को साफ करके मोटी मोटी डंडियां हटा दें, घास हटा दें और पत्तियां तोड़ लीजिए. 
२. इसे साफ पानी में २ बार धो लीजिए. 
३. २ कप उबलते पानी में १/२ टी स्पून नमक और सोया बड़ी डालें.
४. इसे ५-६ मिनट तक पकायें या जब तक सोया बड़ी मुलायम और बड़ी हो जायें. 
५. अब उबली हुई सोया बड़ी को ठन्डे पानी की धार से धो लें. 
६. सोया बड़ी को निचोड़ कर उसमे से पानी निकाल दें और उन्हें एक तरफ रख दें 
७. कड़ाही में तेल गरम करें 
८. जीरा डालें और तड़कने दें 
९. बारीक कटा प्याज डालें और थोड़ी देर भूनें 
१०. कसी हुई अदरक, बारीक कटी हरी मिर्च डालें और प्याज को पारदर्शी होने तक भूनें 
११.१/२ टी स्पून नमक, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और कुछ देर भूनें 
१२. बारीक कटा टमाटर डालें और टमाटर के अच्छे से पक जाने तक भूनें 
१३. दही डालें, मिलायें और २ मिनट तक पकायें 
१४. धुली हुई बथुआ की पत्तियां और सोया बड़ी डालें, मिलायें और थोड़ा भूनें 
१५. १/२ कप पानी डालें और मिलायें  
१६. ढक दें और ४-५ मिनट धीमी आंच पर बीच बीच में चलाते हुए पकायें 
१७. गरम मसाला पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें 
१८. बीच बीच में चलाते हुए पानी के सूख जाने तक पकायें 
१९. आंच बंद कर देंऔर स्वादिष्ट सोया बथुआ सब्जी परोसने के लिए तैयार है 
२०. सोया बथुआ सब्जी को रोटी,चपाती या पराठा के साथ परोसें 

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