Urad Dal Khichdi | Makar Sankranti Khichdi | उरद दाल खिचड़ी (मकर संक्रांति स्पेशल)
Urad Dal Khichdi
Ingredients :
Split Black Gram (Urad chilka dal) - 1 cupBasmati Rice - 2 cup
Cumin seeds - 1 tsp
Hing - 1/2 tsp
Cloves - 3
Big Cardamom - 1
Green Chillies (finely chopped) - 1 tsp
Ginger (grated) - 1 tbsp
Desi Ghee - 4 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Green Chillies (finely chopped) - 1 tsp
Ginger (grated) - 1 tbsp
Desi Ghee - 4 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Method :
1. In a bowl mix Urad dal and Rice nicely2. Wash it nicely 2-3 times
3. Heat ghee in a cooker
4. Add cumin seeds, cloves, big cardamom, hing and let them splutter
5. Add ginger, green chillies and saute for a minute
6. Add washed khichdi in the cooker and mix nicely
7. Add 6 cups of water, salt and give a stir
8. Close the lid of the cooker and cook for 2 whistles
9. Switch off the flame and let the pressure of cooker release on its own
10. Open the lid of the cooker and gently give a mix to the khichdi
11. Serve it hot after adding some ghee over it and combine with papad, pickle and curd
उरद दाल खिचड़ी
सामग्री :
उरद छिलका दाल - १ कप
बासमती चावल - २ कप
जीरा - १ टी स्पून
हींग - १/२ टी स्पून
लौंग - ३
बड़ी इलाइची - १
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ टी स्पून
अदरक (कसी हुई) - १ टेबल स्पून
देसी घी - ४ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
विधि :
१. एक बर्तन में चावल और उरद दाल को मिला लें
२. इसे अच्छे से २-३ बार धो लें
३. घी को कुक्कर में गरम करें
४. जीरा, लौंग,बड़ी इलाइची, हींग डालें और इन्हे तड़कने दें
५. अदरक, हरी मिर्च डालें और एक मिनट भूनें
६. धुली हुई खिचड़ी को कुक्कर में डालें और अच्छे से मिलायें
७. ६ कप पानी, नमक डालें और चला लें
८. कुक्कर का ढक्कन बंद करें और २ सीटी आने तक पकायें
९. आंच बंद कर दें और कुक्कर का प्रेशर अपने आप निकलने दें
१०. कुक्कर का ढक्कन खोलें और हलके हाथ से चलायें
११. खिचड़ी को थोड़ा घी डाल कर गरम गरम परोसें और इसके साथ पापड़, अचार और दही भी परोसें
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