Gur Wali Kheer | Gurer Payesh | Rice Kheer with Jaggery | गुड़ वाली खीर। गुरेर पायेश

Gur Ki Kheer



Ingredients :

Full cream milk - 1 ltr
Rice (medium or small grain) - 1/4 cup
Powdered jaggery(preferably date jaggery) - 1/2 cup
Almonds (soaked, peeled and chopped) - 1 tbsp
Cashew nuts (chopped) - 1 tbsp
Pistachios (chopped) - 1 tbsp
Golden raisins - 1 tbsp
Green cardamom powder - 1/2 tsp

Method :

1. Wash rice nicely and soak in water for 15 minutes
2. Heat milk in a heavy bottomed pan
3. As soon as the milk comes to a boil, lower the flame
4. Remove rice from water and add to the milk
5. Mix and cook on low medium flame for 15-20 minutes
6. Keep on stirring in between so that it doesn't stick to the bottom of the pan
7. Add raisins, chopped almonds, chopped pistachios, chopped cashew, chopped walnuts and mix
8. Add cardamom powder, mix and cook for 10-12 minutes more
9. Once the kheer looky thick and creamy, switch off the gas
10. Allow the kheer to cool down for 4-5 minutes
11. Add powdered jaggery and mix well
12. Garnish with chopped dry fruits and serve

Tips to Remember :

  • You can also use sugar cane jaggery if you don't have date palm jaggery
  • Adjust the quantity of jaggery as per your taste
  • Don't add jaggery to the boiling kheer otherwise, the milk might get curdled
  • Don't add jaggery to the cold kheer, it won't get mixed properly. Just allow the kheer to cool down for 4-5 minutes after switching off the gas, and then add the jaggery.
  • You can keep the prepared kheer in the fridge for 2-3 hours and then serve chilled

गुड़ वाली खीर। गुरेर पायेश 

सामग्री  :

फुल क्रीम दूध - १ लीटर 
चावल (मध्यम या छोटे दाने) - १/४ कप
गुड़ का पाउडर (खजूर गुड़ हो तो बेहतर) - १/२ कप
बादाम (भीगे, छीले और कटे) - १ टेबल स्पून  
काजू (कटे) - १ टेबल स्पून 
पिस्ता (कटे हुए) - १ टेबल स्पून 
सुनहरी किशमिश - १ टेबल स्पून 
हरी इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून 

विधि :

१. चावल को अच्छे से धो लें और १५ मिनट के लिए पानी में भिगो दें 
२. दूध को भरी बर्तन में गरम करें 
३.जैसे ही दूध में उबाल आये, आंच धीमी कर दें 
४. चावल को पानी से निकाल कर दूध में डाल दें 
५. मिलायें और मध्यम आंच पर १५-२० मिनट पकायें 
६. बीच बीच में चलाते रहें ताकि नीचे चिपक न जाये 
७. किशमिश, कटे हुए बादाम, कटे हुए पिस्ता, कटे हुए काजू, कटे हुए अखरोट डालें और मिलायें 
८. इलाइची पाउडर डालें, मिलायें और १०-१२ मिनट और पकने दें 
९. जब खीर गाढ़ी और मालिदार लगने लगे, आंच बंद कर दें 
१०. खीर को ४-५ मिनट ठंडा होने दें 
११. गुड़ पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें 
१२. कटे हुए मेवा से सजाएँ और परोसें 

सुझाव :

  • अगर आपके पास खजूर का गुड़ न हो तो आप साधारण गुड़ का प्रयोग भी कर सकते हैं 
  • गुड़ की मात्रा अपने स्वाद अनुसार डाल लें 
  • गुड़ को उबलती खीर में न डालें वर्ना दूध फट सकता है 
  • गुड़ को एकदम ठंडी खीर में भी न डालें , क्यूंकि वो ठीक से घुलेगा नहीं खीर को आंच से उतरने के बाद बस ४-५ मिनट ठंडा होने दें और फिर गुड़ डाल दें 
  • आप तैयार खीर को २-३ घंटे फ्रिज में रख कर ठंडा ठंडा परोस सकते हैं 

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