Soothing Veg Atta Chilla | Veg Atta Uttapam | आटा और सब्जियों का चीला

Soothing Veg Atta Chilla



Ingredients :

Whole wheat flour (Atta) - 1 cup
Sooji / Rava _ 1/2 cup
Salt - 1 tsp or as per taste
Tomato (deseeded finely chopped) - 1 cup
Cucumber (grated) - 1
Potato (grated) - 1
Green chillies (finely chopped) - 2
Coriander powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Coriander leaves (finely chopped) - 1/2 cup
Oil for roasting Chillas

Method :

1. Add atta, sooji, salt in a bowl and mix well
2. Add water little by little and make a thick batter
3. Add tomato, cucumber, potato, green chillies
4. Mix everything nicely
5. Add coriander powder, turmeric powder and mix
6. Add coriander leaves and mix
7. Grease a tawa or flat pan with little oil
8. Add 2 tbsp batter in the center and spread it like a uttapam
9. Drizzle some oil
10. Let it cook on low flame till the bottom side is cooked and turns brown
11. Now flip it and cook from other side as well
12. Flip the chilla a couple of times to cook from both sides evenly
13. Once the chilla is cooked, remove it in a plate. 
14. Serve it hot with green chutney or any other sauce of your choice

आटा और सब्जियों का चीला 

सामग्री :

आटा - १ कप 
सूजी / रवा - १/२ कप 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
टमाटर (बीज निकाल कर बारीक कटे हुए) - १ कप 
खीरा (कसा हुआ) - १ 
आलू (कसा हुआ) - १ 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २ 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून 
धनिया पत्ती (बारीक कटी) - १/२ कप 
चीला सेकने के लिए तेल 

विधि :

१. एक बाउल में आटा, सूजी, नमक डालें और मिलायें
२. थोड़ा थोड़ा पानी डाल कर गाढ़ा मिश्रण बना लें 
३. टमाटर, खीरा, आलू, हरी मिर्च डालें 
४. सारी सामग्री अच्छे से मिलायें 
५. धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर डालें और मिलायें 
६. धनिया पत्ती डालें और मिलायें 
७. तवा को थोड़े तेल से चिकना कर लें 
८. २ टेबल स्पून मिश्रण को तवा के बीच में डाल कर उत्तपम की तरह फैलायें
९. थोड़ा तेल डालें 
१०. धीमी आंच पर सेकें जब तक नीचे से सिक जाये और हल्का भूरा हो जाये 
११. अब पलट दें और दूसरी तरफ से भी सेकें 
१२. दो तीन बार पलटते हुए चीला को दोनों तरफ से बराबर सेकें 
१३. जब चीला सिक जाये, प्लेट में निकाल लें  
१४. गरम गरम चीला को हरी चटनी या अपनी पसंद की किसी भी सॉस के साथ परोसें 

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