Beetroot Cutlet / Tikki / Kabab | चुकंदर कटलेट / टिक्की / कबाब

Beetroot Cutlet



Ingredients :

Beetroot - 500 gm
Potato (boiled) - 500 gm
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chili powder - 1 tsp
Fennel powder - 2 tsp
Garam masala powder - 1 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Chat masala powder - 1 tsp
Amchur powder - 2 tsp
Ginger (grated) - 2 tsp
Green chilies (finely chopped) - 2
Black salt - 1 tsp
Corn Starch - 4 tbsp
Oil - 4 tbsp (for pan frying)
Salt - 1 tsp

Method :

1. In a pressure cooker boil beetroot in enough water for 7 whistles
2. Drain all the water and let the beetroots cool
3. Peel and grate the beetroots in a large bowl
4. Grate the boiled potatoes in the same bowl
5. Add turmeric powder, red chili powder, fennel powder, garam masala powder, coriander powder, chat masala, amchur powder, black salt, salt 
6. Add green chilies, ginger, corn starch
7. Mix everything well with your hands
8. Grease your palm with a teaspoon of oil, make small lemon size ball, flatten it between your hand palm and make round shaped cutlets/tikki.
9. Similarly make more cutlets from the remaining mixture
10. Heat 2 tbsp in a frying pan
11. Place some tikkis in the pan and fry them on medium flame
12. After a minute flip them 
13. Roast the tikkis till the cutlets/tikkis are crispy and golden brown
14. Serve them hot as a healthy snack. You can also  use these tikki's for making veggie burgers or tikki chaat.

Tips to Remember :

  • You can use rice flour or bread crumbs or sooji in place of corn starch
  • If the tikkis do not hold shape add more corn starch or bread crumbs or rice flour or rava (sooji).
  • You can bake or Air fry the tikkis in stead of frying. Bake at 180 C for 15 - 20 minutes
  • Do check the salt in the mixture before frying the tikkis
  • You can also add shredded paneer, carrot, boiled peas or, green beans to make it more healthy. 

चुकंदर कटलेट / टिक्की 

सामग्री :

चुकंदर - ५०० ग्राम 
आलू (उबला) - ५०० ग्राम 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून 
सौंफ पाउडर - २ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १ टी स्पून 
धनिया पाउडर - २ टी स्पून 
चाट मसाला पाउडर - १ टी स्पून 
अमचूर पाउडर - २ टी स्पून 
अदरक (कसी हुई) - २ टी स्पून 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २ 
काला नमक - १ टी स्पून 
कॉर्न स्टार्च - ४ टेबल स्पून 
तेल - ४ टेबल स्पून (सेकने के लिए)
नमक - १ टी स्पून 

विधि :

१. एक प्रेशर कुकर में चुकंदर को पर्याप्त पानी में ७ सीटी आने तक उबाल लें 
२. चुकंदर को पानी से निकाल कर ठंडा होने दें 
३. उबले हुए चुकंदर को छील कर एक बड़े प्याले में कस लें 
४. उबले आलू को भी उसी प्याले में कस लें 
५. हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, सौंफ पाउडर,गरम मसाला पाउडर, धनिया पाउडर, चाट मसाला, अमचूर पाउडर, काला नमक, नमक डालें  
६. हरी मिर्च,अदरक, कॉर्न स्टार्च डालें 
७  सारी सामग्री को हाथ से अच्छे से मिला लें 
८. हथेली को हल्का सा चिकना कर के मिश्रण से एक निम्बू के आकार का गोला बना लें, हथेलियों के बीच दबा कर टिक्की का आकार दें 
९. इसी प्रकार बाकी मिश्रण से भी टिक्की बना लें 
१०. एक फ्राइंग पैन में २ टेबल स्पून तेल गरम करें 
११. कुछ टिक्की पैन में रखें और मध्यम आंच पर सेकें 
१२. एक मिनट के बाद पलट दें  
१३. टिक्की / कटलेट को कुरकुरा और सुनेहरा होने तक सेकें 
१४. गरम गरम कटलेट को सेहतमंद नाश्ते के तरह परोसें. आप इस टिक्की से वेज बर्गर या टिक्की चाट भी बना सकते हैं.

सुझाव :

  • आप कॉर्न स्टार्च की जगह चावल का आटा या ब्रेड क्रुम्ब्स या सूजी भी डाल सकते हैं 
  • अगर मिश्रण से टिक्की का आकार नहीं बन प् रहा तो थोड़ा सा कॉर्न स्टार्च या चावल का आटा या ब्रेड क्रुम्ब्स या सूजी डाल कर मिला लें 
  • टिक्की को सेकने के बजाय आप इन्हे बेक या एयर फ्राई भी कर सकते हैं. इसे १८० डिग्री पर १५-२० बेक कर लें 
  • टिक्की सेकने से पहले नमक ज़रूर चख कर देख लें 
  • आप इसमें कसा हुआ पनीर, गाजर, उबली मटर या बीन्स भी डाल सकते हैं. 




 

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